Óvodába hívogató


Óvodába hívogató

Szeretettel köszöntöm  leendő óvodásainkat és szüleiket. Engedjék meg, hogy röviden tájékoztassam Önöket a közelgő óvodai és bölcsődei beíratásról és bemutassam intézményünket megkönnyítve az Önök intézmény választását.

A város óvodája Kompanik Zsófia nevét viseli 2000 óta. 200 fő óvodai és 12 fő bölcsődei férőhellyel működik a Rendeki utca 1. sz. alatt. Jelenleg 7 csoportban történik az óvodáskorú gyermekek nevelése. Az átlaglétszám 24 fő csoportonként.  A csoportok összetételét tekintve vannak homogén és heterogén, azaz tiszta és vegyes csoportok. A csoportok szervezésétjelentősen befolyásolja a beíratott gyermekek létszáma és életkora.

Az óvoda épülete biztonságos, tágas, világos és otthonos.

A csoportszobák mérete megfelel a gyermeklétszámnak, játékokkal jól felszereltek és mindegyikben 2 db só párologtató biztosítja a tisztább, egészségesebb levegőt.

A nagy udvarban bőven van lehetőség a szabad és szervezett mozgásra, illetve játékra. Az intézmény udvarán folyamatosan bővítjük a játékparkot, valamint fák és növények telepítésével szépítjük a környezetet. Ebben a munkában nagyon sokat segítenek a Közszolgáltató Kft. munkatársai, a szülők és civil szervezetek.

A tornaterem jól felszerelt, nagyon sok mozgásfejlesztő eszközzel rendelkezik. Rossz idő esetén lehetőséget ad a gyermekek mozgásigényének kielégítésére, valamint az óvodai szintű ünnepek szervezésére.

Az óvoda környezete a Sümegi Vár lábánál számtalan lehetőséget biztosít a kirándulásra, az óvodán kívüli foglalkozások megtartására.

Az „Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel” elnevezésű helyi pedagógiai programmal dolgoznak a csoportokban. Ebben a programban kiemelt szerepet játszanak a művészetek: mese-vers, ének-zene- gyermektánc, a kézművesség, a mozgás, a néphagyományok ápolása. A művészetek mellet, illetve azokhoz kapcsolódva fontosnak tartjuk a környezettudatosságra nevelést. Ezt erősítve 2012-ben egy sikeres pályázatonelnyertük a „Zöld Óvoda” címet első alkalommal, majd 2015-ben második alkalommal is.

A környezettudatos magatartásra nevelés jegyében az óvoda udvarán fűszer- és gyógynövény kert került kialakításra, ahol minden csoportnak van egy kis területe, melyet a felnőttek segítségével beültetnek, majd gondoznak. Az öntözés esővizet felfogó konténerből történik.

A művészeti programnak megfelelően galériát alakítottunk ki. A szülők és az óvodába érkező vendégek itt tekinthetik meg a gyermekek munkáit, valamint évszakonként kiállítás megnyitóra, galériát avatóra kerül sor. A meghívott művész: fafaragó, festő, kovács, gyöngyfűző, kosárkötő, stb.elhozza alkotásait, bemutatja a gyermekeknek és beszél a tevékenységéről. A gyermekek verses, dalos összeállítással köszöntik az ünnepséget, majd az évszaknak megfelelő zöldségekkel, gyümölcsökkel megkínálják a vendégeket.

Szintén szorosan kapcsolódik a művészeti neveléshez a hangverseny, a hangszerekkel való ismerkedés. A zeneiskola tanárai és növendékei egy nevelési évben három alkalommal tartanak koncertet. Kettőt az óvodában, egyet pedig a tanköteles gyermekek számára az iskola hangverseny termében. Minden évben lehetőség van meseszínházi, illetve bábszínházi előadásokon való részvételre.

Az óvoda bekapcsolódik a városi programokba is: szüreti felvonulás, adventi forgatag, anyák napja, Jakab-napok, kiállítás megnyitók stb.

Délutáni különfoglalkozásokat a tehetséggondozás jegyében szervezzük. Minden nagycsoportos gyermek azon a foglalkozáson vesz részt, amelyhez a legjobban kedve, illetve tehetsége van. A foglalkozások ingyenesek, óvodapedagógusok tarják őket. Így lehetőség van: zeneovi, játékos mozgás, kézműves, Bozsik foci, hittan foglalkozásokon való részvételre.

A következő nevelési év elejétől, azaz 2017 szeptembertől heti két alkalommal egy-egy órában játékos labdatorna indítására kerül sor 3-4 éves kortól a Telekom Veszprém szervezésében, a helyi iskola testnevelői vezetésével.

Minden évben tavasszal a Hotel Kapitány Wellness-ben vízhez szoktató, úszást elkészítő foglalkozásokon vesznek részt a nagycsoportos gyermekek. A foglalkozásokat szakképzett úszásoktató-pedagógus vezeti.

Mindennapi munkájuk során fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek biztonságban, szeretetben nevelkedjenek, fejlődjenek az óvodában és a bölcsődében. Az óvodapedagógusok napi személyes kapcsolatban állnak a szülőkkel, így a gyermekekkel kapcsolatos információk időben cserélődnek.

 

Annak érdekében, hogy a gyermekek fejlődésüket elősegítő élményekhez juthassanak, igyekszünk minél több olyan programot szervezni, ahol jól érzik magukat.

A programok szervezésébe, illetve lebonyolításába a szülőket is bevonjuk, ezzel biztosítjuk az óvoda nyitottságát.

A gazdag program kínálatból a teljesség igénye nélkül:

  1. állami ünnepek megünneplése
  2. szüreti mulatság,
  3. megemlékezés a jeles napokról,
  4. adventi programok,
  5. egészséghét,
  6. Márton-napi felvonulás
  7. farsang,
  8. Zsófia napok
  9. Zsófia kupa
  10. kirándulások: a várba, az iskolába készülő nagyok Keszthelyre hajókirándulásra
  11. nagycsoportosok búcsúzó ünnepélye
  12. családi nap,
  13. az óvodapedagógusok mesejátéka több alkalommal,
  14. ovigaléria megnyitó évszakonként,

Az óvodapedagógusok szakmai megújulásuk érdekében folyamatosan továbbképzéseken, szakmai konferenciákon vesznek részt.

Amennyiben felkeltette figyelmüket, illetve tetszett önöknek az összefoglaló, kérem, látogassanak el gyermekeikkel az óvodába, ahol megismerhetik az intézményt és környezetét, betekintést nyerhetnek az óvoda életébe.

Ha, az elhangzottak, a látottak és a tapasztaltak után döntésük a Kompanik Zsófia Óvodára és Bölcsődére esett, akkor szeretettel várjuk Önöket a következő időpontokban az óvodába, illetve bölcsődébe történő beíratására.

  1. április24-én 8-16 óráig

25-én 8-17,30 óráig.

A beíratás helye: Kompanik Zsófia Óvoda és Bölcsőde emelet, óvodavezetői iroda, Sümeg, Rendeki utca 1.

 

A beíratáshoz szíveskedjenek magukkal hozni a gyermek anyakönyvi kivonatát, lakcímkártyáját, TAJ-kártyát, és a szülő személyi igazolványát és lakcímkártyáját.

 

Hujber Jánosné
óvodavezető