ORSZÁGOS REPREZENTATÍV COVID-19 SZŰRŐVIZSGÁLAT


Reprezentatív minta alapján, több tízezer fő bevonásával, átfogó szűrővizsgálatot indított május 1-től Magyarországon a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző egyetem. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.  forrás: https://semmelweis.hu/koronavirus/h-uncover/

Az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, hogy mekkora a vírusfertőzöttek valós száma hazánkban, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.A tesztelésen a KSH statisztikusai segítségével kiválasztott 17 778 fő meghívásos alapon vesz részt az ország egész területéről, 14 év felett minden korosztályból. A vizsgált résztvevők egy rövid kérdőívet is kitöltenek.

A 14 napot felölelő szűréssorozatban összesen mintegy ezer fő vesz részt, orvosok, ápolók, asszisztensek és rezidensek, valamint a négy egyetem laboratóriumi hátterének bevonásával valósulhat meg az átfogó vizsgálat.

A tesztelésben való lakossági részvétel önkéntes és ingyenes, de óriási felelőssége van azoknak, akiket reprezentatívan és véletlenszerűen a KSH adataira támaszkodva levélben és telefonon megkeresnek. A vizsgálat nem jár fájdalommal, egy kis kellemetlenség árán pontos képet kaphatunk arról, hogy milyen a lakosság érintettsége, ezzel segítve az ország lakosait és a döntéshozókat a járvány legyőzésében.
Az új koronavírussal kapcsolatos járványügyi védekezés május elején kezdődő második fázisában a feladat a biztonságos visszatérés feltételeinek, ütemezésének meghatározása úgy, hogy az megbízható elemzéseken és folyamatos nyomonkövetésen alapuljon. Ez, a hazai kutatási kapacitások igénybevételével és a tudományos élet képviselőinek szakértelmével megvalósuló vizsgálat is azt szolgálja, hogy a gazdaság újraindítása, a korlátozások fokozatos lebontása a második fázisban a kellő megalapozottsággal mehessen végbe.
A magyar egyetemek kutatói és orvosai az átfogó keresztmetszeti vizsgálatot legalább két alkalommal a járvány lefolyása során megismétlik, melyek között legalább egy hónapnak kell eltelnie.
Az országos tesztelés eredményét várhatóan május közepén hozzák nyilvánosságra. Aki részt vesz a vizsgálaton, az kivétel nélkül értesítést kap az eredményeiről.

Gyakori kérdések a vizsgálattal kapcsolatban:

Hogyan kapok értesítést?
Levélben, telefonon, vagy az ügyfélkapun keresztül kap majd meghívót.

Lehet jelentkezni a vizsgálatra?
A vizsgálatra nem lehet önkéntesen jelentkezni, a KSH segítségével már megtörtént annak a 17 778 főnek a kiválasztása, akik meghívást kapnak vizsgálatra.

Igaz, hogy nem lehet enni és inni a vizsgálat előtt?
Kérjük, hogy a pontosabb eredmény érdekében a szűrés előtti 2 órával már ne egyen, de vizet még közvetlenül a vizsgálat előtt is ihat.

Igaz, hogy házhoz is jönnek, ha krónikus beteg vagyok?
Ha Ön krónikus beteg, vagy elmúlt 65 éves, akkor jelezze munkatársainknak, mert a szűrőautó elmegy az otthonáig, nem kell kimozdulnia a vizsgálat miatt.

Igaz, hogy 2-3 nap múlva megismétlik a vizsgálatot?
Bár az egyetemek munkatársai 1-1 helyszínen többször is jelen vannak, egy embernek a vizsgálaton csak egyszer szükséges megjelenni. A mostani felmérés május 14-ig tart, ugyanakkor a későbbiekben lesznek még hasonló felmérések a H-UNCOVER nevet viselő kutatás keretében.

Mikor kapok értesítést a vizsgálati eredményemről?
A kapott laboratóriumi eredményeket az Elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) rendszerébe feltöltjük, ahol további felhasználásra elérhetővé válik Ön és kezelőorvosa számára. A szűrés utáni 24-48 órában telefonon is értesítjük azokat, akiknek a mintája pozitív lett.

Mi történik ha a teszt alapján fertőződött vagyok?
Amennyiben Ön az újtípusú koronavírussal fertőződött attól függően, hogy tüneteket mutat-e vagy sem, otthoni karanténba kerül, vagy kórházi kezelést kap. Ilyen esetben vállaljuk családja teljeskörű szűrését is. Az Ön állapotát szakképzett kollégáink felügyelik, igény szerint ellátását az egyetemi klinikákon elvégezzük.

Milyen vizsgálatra számíthatok? Fájdalmas?
A szűrővizsgálatot az ún. PCR-teszt segítségével végzik, ez a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ennek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A folyamat pár másodperces kellemetlenséggel jár, de nem okoz fájdalmat. A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgált személyektől, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki.

Kell fizetni a vizsgálatért?
A vizsgálat ingyenes.

Mi a vizsgálat célja?
A vizsgálat célja, hogy feltérképezze Magyarország átfertőzöttségét az újtípusú koronavírussal.

Mi alapján lettem kiválasztva a vizsgálatba?
A vizsgálat egy reprezentatív vizsgálat, a résztvevők meghatározott jellemzők alapján, de véletlenszerűen kerültek kiválasztásra.
Ha Ön meghívást kapott és kérdése van, akkor itt kaphat felvilágosítást: +36-80-808-200