Óriási sikerű magyar rockopera, meseszínház, irodalmi vetélkedő, író-olvasó találkozó – gazdag programsorozat a kultúra napja alkalmából Sümegen


Sümegen a Magyar Kultúra napjának megünneplésében minden korosztály képviseltette magát.

Általános iskolás korosztály számára „Kultúra napi” irodalmi vetélkedőt szerveztek a városi könyvtárban, mely Kölcsey Ferenc költészetéről és a Himnuszról szóló, irodalmi és nyelvtani feladatsorokat oldottak meg, a népszerű irodalmi activity-n pedig szólásokat és közmondásokat mutogattak el a tanulók. A játékos, ám mégis tanulságos feladatok sikerességét bizonyítja, hogy az iskola kérésére ez a versenysorozat több héten keresztül  megismétlődött.

A legkisebbeknek meseszínházi előadást szerveztek a művelődési központban.

Az A. A. Milne klasszikus meseregénye alapján írt mesejátékot a Bánfalvy Ági International Stúdiója állította színpadra. A bájos, kedves jelmezekbe bújt színművészek sok zenével és tánccal keltették életre a Csekélyértelmű Medvebocs és barátai – a fontoskodó Nyuszi, a tudálékos Bagoly, a félénk Malacka, a sértődős Füles, Kanga, a kengurumama, kicsinye Zsebibaba, a vidám, ugrálós Tigris és persze mindnyájuk szeretett gazdája, Róbert Gida kalandjait a Százholdas Pagony nevű erdőben.

A nézőtéren ülő gyerekek élvezettel kapcsolódtak be a színpadon zajló izgalmas és mulatságos eseményekbe: Füles szülinapi köszöntésébe, az Északi sark felfedezésébe és egy erdőbe pottyant Tigris reggelijének kiderítésébe.

Miklósi Sikes Csaba tollából megszületett Sümegi Ismeretek tára I. kötete, a Sümeghez kapcsolódó 1016 személy életrajzának, és családtörténeteinek gyűjteménye bemutatóján, a közönség soraiban szép számmal ültek azok a személyek, akiknek hozzátartozója szerepel az életrajzi gyűjteményben.

Sümeg város és térsége kultúraszerető felnőtt közönségének pedig egy csodaszép, látványos  előadásban volt része. A szép ünnephez méltóbb előadást nem is választhattak volna a szervezők, mint a magyar történelmünk egy gyönyörű eseményét feldolgozó produkciót, a Hét Vezér hazatérését, a Honfoglalást. A Pintér Tibor által rendezett, Sziget Színház által bemutatott Magyar rockopera művészi csúcsteljesítmény! Magyar nemzeti kultúránk kincse lett. A Szállj, szállj, szabad madár és a többi csodaszép dal szerzői Koltay Gergely és Szűts István, a színművészek igényes művészi munkája, a táncosok látványos gyönyörű koreográfiái, a kidolgozott színpadi látványtechnika mind garancia volt arra, hogy egy életre szóló, feledhetetlen élményben legyen része a színházkedvelő közönségnek, akik szűnni nem akaró álló vastapssal hálálták ezt meg.

Nagy megtiszteltetés volt Sümeg közönségének, hogy a rendező Pintér Tibor aznap, Sümeg színpadán, a sikeres előadás bemutatásával ünnepelte meg születésnapját.