Nyuszis matiné óvodásoknak


Nyuszis matiné óvodásoknak

A gyermekkornak két tündérvilága van: cselekvés síkján a játék, és szellemi síkon a mese.

/Kádár Annamária/

 

Április első hetében a Kisfaludy Emlékház adott helyet az óvodások „nyuszis” matinéjának.  A Kompanik Zsófia Óvoda Maci és a Hétszínvirág csoportja szívesen fogadta a meghívást és kíváncsian érkezett az Emlékházba.  A gyerekek teljesen belakták a termeket, e két délelőttön gyerekkacagás töltötte be az ódon falakat.

A foglalkozás elején- a könyvtár és emlékház dolgozói- a mesék világába kalauzolták el a gyerekeket. Teljes átéléssel hallgatták és játszották el a Nyulacska harangocskájának történetét, izgalommal várták, hogy a mese végére a szépen szóló harangocska visszakerül-e gazdájához.

A mesét kézműveskedés követte. A színes papírral bevont papírgurigákra pofi, bajusz, hosszú fülek kerültek és nyomban, huncut szemű tapsifülessé változtak az ovisok nagy örömére.

A gyönyörű, virágba borult udvaron mozgással, játékkal folytatódott a délelőtt. A Nyúlfogó játékban a „kis nyuszik” fürgén menekültek a tapsra lecsapódó csapda elől. A tojásvadászaton, lelkesen és kitartóan keresték a virágok között, fák tövében meglapuló, csoki tojásokat, majd simogatták az Emlékház udvarára költözött húsvéti nyuszit.

A tavaszi mondókától, énekektől, nevetéstől színes nyuszis programon a gyerekek és felnőttek egyaránt jól érezték magukat. Az Emlékház titokzatos falai, régi bútorai, kiállítási tárgyai megteltek élettel, a varázslatos tavaszi udvaron kellemesen telt a Húsvéti készülődés minden pillanata.

Szijártó Éva és Oszkai Réka