Motorkerékpáron is biztonságban


Motorkerékpáron is biztonságban

 

A Tapolcai Rendőrkapitányság baleset-megelőzési tanácsai a nyári időszakra.

Közismert, hogy a kétkerekű motoros járművel, valamint a kerékpárral közlekedők baleseti kockázata átlag feletti. Ennek oka, hogy a motorkerékpárosokat, kerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. A motorkerékpárosok testi épségének megóvásában nagy szerepe van a megfelelő védőruházat és bukósisak kiválasztásának.

 

–          A balesetek elkerülése érdekében körültekintően vegyenek részt a közlekedésben és mindig tartsák be a közúti közlekedés szabályait!

–          A sebesség nem megfelelő megválasztása az egyik kiemelt baleseti ok. Fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közlekedjenek!

–          Saját biztonságuk, testi épségük jelentősen függ motorkerékpárjuk műszaki állapotától és karbantartottságától. Ellenőrizzék és szervizeljék járművüket rendszeresen!

–          Ne kockáztassanak! Csak akkor üljenek motorra, ha mentálisan és fizikálisan is biztonságos vezetésre alkalmas állapotban vannak!

–          A motorkerékpárral közlekedők a nyári forróság ellenére is minden esetben viseljék a megfelelő védőruházatot, illetve nagy hangsúlyt fektessen az öltözékre is!

–          Egy-egy hosszú úton álljanak meg akár többször is, könnyítsenek a ruházaton, frissítsék fel magukat. Amennyiben újra motorra ülnek, vegyék vissza a védőfelszereléseket!

 

Nagy Judit

megelőzési főelőadó

Tapolcai Rendőrkapitányság