Méhészeti előadás és mézkóstoló a Kisfaludy Emlékházban


Méhészeti előadás és mézkóstoló a Kisfaludy Emlékházban

 

„A méhek élete” címmel tartott ismeretterjesztő előadást a sümegi Gesztenyevirág fesztivál vasárnapján, Tóth Péter az OMME (Országos Magyar Méhészeti Egyesület) szaktanácsadója, a Kisfaludy Emlékház időszaki kiállító termében.

A jó hangulatú, színes, szakmailag remekül felépített, szemléletes bemutatóra sokan voltak kíváncsiak. Az érdeklődők megtöltötték az  „Ébredő természet ” fotókiállítás üde ,kellemes aurájú termét. A természetfotók pedig stílszerű hátteret biztosítottak, remekül összeállított prezentációnak, amely bemutatta a méhek csodálatos világát,rejtett titkait.

Az előadótól megtudtuk , hogy a méhek társadalmában,akárcsak egy valódi államban mindenkinek megvan a maga feladata.

A méh állam élén a  királynő ,vagyis az anya áll. Az anya 5 évig él és naponta akár 3000 petét is képes lerakni. Ezekből 21 nap múlva kelnek ki az utódok. A méhkirálynő színe és alakzata is más. A potroh része hosszabb, hogy könnyebben tudjon a sejtekbe petézni

Egy méhcsaládot kb. 60 ezer dolgozó és ezer ún.here alkot. A herék feladata kizárólag az anyaméh megtermékenyítése. A dolgozó méhek a nyári időszakban mindössze 40 napig élnek. Ebből 20 napig csak a kaptárban dolgoznak. A fiatalabb méhek takarítják a kaptárt és táplálják az utódokat, míg az idősebbek viaszt építenek.

A gyűjtőméhek feladata, hogy összegyűjtsék a virágok által termelt,összetett cukrokat tartalmazó nektárt,amelyet aztán a saját testükben bontanak le egyszerű gyümölcs-és szőlőcukorrá. A felderítés a kutatóméhek feladata. Ha nektárforrásra bukkannak, útjukról visszatérnek a jó hírrel és különös táncot kezdenek járni. Ezután a többi méh is kirepül, majd továbbadja a jó hírt. Igazi matematikusok, ugyanis miközben 40 km/h sebességgel repülnek, agyukban rögzítik a tereptárgyak elhelyezkedését a kaptárhoz képest.

 

 A méhek legnagyobb ajándéka a méz.

 

Ezt magas cukortartalmú nektárból készítik, melyet mézgyomrukban tárolnak. Ehhez hozzáadják saját garatváladékukat, majd a különleges elegyet egyenletesen elterítik a hatszögletű viaszsejtekben. A mézet éjszaka szárnyaik lebegtetésével sűrítik be. Ez az ún. ventilláció. Persze a méhek a mézen kívül más hasznos anyagokat is előállítanak, pl. a propoliszt, ami az emberek számára természetes antibiotikum.

A méz a természet különleges ajándéka. Színe, illata és aromája attól függ, hogy milyen növényről gyűjtötték a méz alapanyagát. Őskori barlangrajzok tanúsága szerint a méhek és a méz már több évezrede megjelentek az ember életében. A mézet ma is szívesen fogyasztják számtalan jótékony hatása miatt. A méz táplálja a szívet, növeli az izmok teherbíró képességét , kiváló erősítőszere a sportolóknak,az idős embereknek,a fáradt szervezetnek. Jó hatással van a gyerekek fejlődésére, ajánlják a szoptató anyukáknak is. Nyugtatóan hat az egész testre. A mézet kozmetikai termékek, pakolások készítéséhez is használják.

 

A méz az egyik legjobb érv amellett, hogy nem csupán egészséges,de akár gyógyhatású is lehet az , ami finom.  Több mint kedves gesztus a természet – és persze a méhek – részéről.

 

Rengeteg hasznos és érdekes információt hallhattunk és láthattunk még az állatvilág legszorgalmasabb munkásai életéről és társadalmáról. Péter rendkívül jó előadónak bizonyult, így közel  másfél órás előadása alatt végig sikerült a hallgatóság érdeklődését fenntartania.

Az előadás az udvaron felállított mézkóstoló asztalnál folytatódott, ahol is az édes,selymes mézkülönlegességek ízlelgetésével, kellemes beszélgetéssel.

 

Köszönet a nagyszerű előadásért és a rendkívüli érdeklődésért egyaránt!