Megújulás testnek, léleknek


Megújulás testnek, léleknek

 

Az elmúlt hétvégén egy 16 fős felnőtt csapat izgalommal gyülekezett az ország több szegletéből, sőt határon túlról is – Sopron, Kapuvár, Veszprém, Zalaszabar, Zalaegerszeg, Komarno – egy csodás helyen a sümegi Öreghegyen,  a csodás sümegi vár ölelésében, nem kisebb feladatra vállalkozva, minthogy a Kónya Zsuzsa mandalafestő által szervezett Megújulás Táborban vegyen részt. A 3 napos színes programban mindenki közelebb kerülhetett mind elméletben, mind pedig gyakorlatban a saját lelkében fénylő mandalához. Számos technikát sajátíthattak el a résztvevők, tanultak légzésgyakorlatokat, önismereti beszélgetéseken vehettek részt. Szó esett a mandalák világáról, a számszimbolika alapján mindenki megtudhatta saját, vele született erősségeit, de akár rávilágíthatott életfeladataira is. A csoportban többen voltak,  akik már festettek vagy színeztek mandalát, de mélyrehatóbban a táborban sajátíthatták el mindazt a technikai tudást, mellyel aztán odahaza továbbutazhatnak lelkük legmélyebb szegletébe is, elmerülve a színek, formák, szimbólumok világába, abba a csodás utazásban részesítve önmagukat, mellyel a bennük fénylő mandalát kivetíthetik egy üveglapra. A tábor második napjának végére igazán csodás munkák születtek, sokszor a táborozók is rácsodálkoztak arra, hogy valóban bennük van az a képesség, mely egy mandala megszületéséhez szükséges.

 

Amellett, hogy önmaga a környezet is inspiráló volt –  a tábornak helyet adó hotel- és turistaház a Fehérkő szikla lábainál, szemben a sümegi várral, rálátással az egész medencére – , a táborlakókra mélyen hatott a Horváth Judit Napvirág által szabadtérre álmodott hangfürdője is, mely az esti naplementében betöltötte az egész medencét.

 

A megújulás napjai után következett a beteljesedés napja, hiszen a harmadik nap a Zalaszántói Béke Sztúpánál folytatódott. Nagy megtiszteltetés érte a csoportot, hiszen Drupon Konchok Jigmet láma fogadta a mandalafestőket. Részt vehettünk vele egy közös meditáción, majd egy házassági áldáson. Ezután a csoport három olyan mandalát készített el, mely mind a hely szellemiségéhez, mind a mindennapi életünkben fontos szimbólum. Készült egy életfát ábrázoló mandala, hiszen a Sztúpa is egy fát rejt magában. Az életfa örökös fejlődésre, növekedésre, megújulásra utal. A másik szimbólum Hamsa, vagy Fatima keze, mely „védelmező kéz”, „Isten keze”, illetve egy lótuszvirág, ami a lélek fejlődését, felemelkedését, megvilágosodását jelképezi. A mandalák különlegessége, hogy elkészítésében a csoport minden tagja részt vett, közös munka eredményeként készülhetett el, majd a nap végén felajánlottuk a Béke Sztúpa részére, Jigmet Láma egy OM meditáció keretében őszinte örömmel fogadta el, és helyezte el azokat a Meditációs Házban.

 

Hogy mit adott a tábor? Pár napos kizökkenést a mindennapok rohanó világából, megújulást a testnek és léleknek, és persze kisebb-nagyobb mandalákat, porcelánfestéssel készült egyedi bögréket, melyek mind-mind a készítőik lelkének képmását formázzák.