Meghívó Kisfaludy vacsora asztalához! – 2017.03.23.


Meghívó Kisfaludy vacsorára!

Örömmel közvetítem a széles közönség felé, hogy a VII. helytörténeti beszélgetés (március 23-án, csütörtökön) eddig meghirdetett programja a márciusi nemzeti ünnep alkalmából tovább bővült.  Vendégeink 17 órától már megtekinthetik a huszárkiállítást és a szablyagyűjteményt a közeli múzeumépületben, a Hintómúzeum emeletén, tehát érdemes korábban érkezni.

18 órakor Papp Imre várkapitány úr pohárköszöntőjével veszi kezdetét a program a csárdaépület pince részében, mely az eredeti épületnek is része volt, még Kisfaludy Sándor, majd Kisfaludy Mór idejében. – Fontos mérföldkő a helytörténeti vacsorasorozat történetében, hiszen a Kapitány urat első alkalommal köszönthetjük a rendezvényünkön, köszönhetően talán annak is, hogy az est témája az ő szívének is kedves.

A márciusi ünnepi megemlékezések szellemében ez alkalommal Kisfaludy Mór, a sümegi nemzetőrség, ezen belül is a zalai 56. zászlóalj története kerül a középpontba. Meghívott előadónk dr. Bona Gábor hadtörténész, az MTA doktora, egyetemi tanár, a Hadtörténeti Intézet nyugalmazott igazgatója (honvéd ezredesi rangban), a magyar hadtörténet, az 1848/49-es szabadságharc országosan és nemzetközileg is ismert szaktekintélye. Előadását nagy érdeklődéssel várjuk.

A helytörténeti vacsorán a kort idéző fogásokat Hunyady Szabolcs állította össze Czifray István 1840-ben megjelent szakácskönyve alapján, sok érdekességet fogunk megtudni ennek kapcsán is.

A korabeli hangulatot Lázár István (Aranypáva díjas citerás művészeti oktató, hangszerkészítő) idézi meg verbunkos dalok segítségével.

A szervezők külön kérése, hogy aki teheti, korhű öltözetben érkezzen a rendezvényre, ezzel is emelve az est fényét. Huszár hagyományőrző barátainktól már ígéretet kaptunk arra, hogy ők is felöltik huszár egyenruhájukat nemzeti ünnepünk tiszteletére.

Szeretettel várjuk tehát március 23-án, csütörtökön, 18 órára a Várcsárdába Kisfaludy Sándor vacsora asztalához a VII. helytörténeti beszélgetésre! A részvételi díj most is 4000 Ft, mely a helyszínen fizetendő. Fontos azonban, hogy legkésőbb március 20-ig történjen meg az asztalfoglalás, a szervezők munkáját segítendő: a Tourinform Irodában személyesen (Kossuth u. 15.) vagy telefonon (20/417-6346).