Medvehagyma a tavasz egyik hírnöke


Medvehagyma a tavasz egyik hírnöke

Akik arra fogékonyak, már hallják a hagymák brummogást, és indulnak az álltaluk kedveltnek és termékenynek titulált „lelőhelyre” . A tapasztaltabbak biztosan tisztában vannak a szabályokkal, de azért a kellő figyelem sose árt. Pár jó tanács és recept.

A medvehagymát állami erdőben saját felhasználásra bárki szabadon gyűjthet. Maximum 2 kg szedhető naponta. A saját célra gyűjtött növényt tilos értékesíteni. Ha nem állami erdőben akarunk “szüretelni” akkor a tulajdonos engedélye szükséges.

A medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetőek a gyöngyvirággal. Bár az jóval később hajt, de időnként azonban megtalálhatóak egyszerre is az erdőkben.

Ajánlatos odafigyelni, mert a gyöngyvirág levelei májkárosodást okozhatnak. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor célszerű a levelet megdörzsölni. Ha fokhagyma illata van, akkor mehet bele a kosárba, mert az medvehagyma.

Jótékony hatásai ismertek, kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. A klasszikus medvehagymás pogácsán túl számos egyéb finomság készíthető belőle.

Itt van például a medvehagyma krémleves.

Hozzávalók:

– 10-12 levél medvehagyma
– 3-4 szál vastagabb újhagyma
– 1 db fehérrépa
– 1 db erőleves kocka
– 1 evőkanál vaj
– 2 dl főzőtejszín
– 1 tojás
– 10-15 dkg reszelt sajt
– 5 dkg pörkölt mogyoró
– só
– őrölt fehérbors

A zöldségeket előkészítem, felkarikázom az újhagymát és a répát, a medvehagyma leveleit feldarabolom. vajon megfuttatom a hagymát és a répát, hozzáadom a medvehagymát. Felöntöm 1-1,5 liter vízzel, bele a leveskocka, majd forralom, aztán kisebb lángon főzöm míg a répa meg nem puhul. Összeturmixolom, majd jöhet bele a tejszínben elkevert tojás. Vissza a tűzre, átmelegítem, de már nem forralom fel. tálaláskor megszórom reszelt sajttal és a mogyoróval

Rántotta alá is kiválóan alkalmas a megmosott, és felaprózott medvehagyma. De tésztás ételekhez is kitűnő. Oliva olajban megfuttatjuk a hagymát, majd kevés sós víz hozzáadásával pár percig pároljuk. Aztán hozzáadunk paprikát, vagy pepperónit, sózzuk és borsozzuk. Ezt aztán hozzáadjuk a kifőzött metélt tésztához, és megszórjuk a tetejét juhsajttal.(kép

És itt egy kiváló köret – a csirkemell kedvelőknek

Hozzávalók:
– só
– gyros fűszerkeverék
– medvehagyma
– liszt
– olaj
– víz vagy tej
– ételízesítő
Rántást készítek, mikor az rotyogni kezd lehúzom a tűzről és hozzáadom a feldarabolt medvehagymát. Átforgatom majd mehet vissza a lángra. Felöntöm vízzel vagy akár tejjel és összeturmixolom. Ha kell még hígítani, akkor mehet bele még víz vagy tej, mert a liszttől be fog sűrűsödni. A csirkemellet befűszerezem és kisütöm serpenyőben. (ha egy pici vizet öntök mellé, akkor nem szárad ki és omlós husika lesz)
A kb. harminc perces munka után tálalom az éhes szájaknak. Jó étvágyat!