Köszöntő a Kossuth- díjasok Éjszakáján


Köszöntő a Kossuth- díjasok Éjszakáján

Sok szeretettel köszöntök mindenkit a Múzeumok éjszakája rendezvényünkön. Második alkalommal csatlakoztunk az országos kezdeményezéshez, melynek idei témája az értékek, értékőrzés, kincsek. Ez a téma nagyon is közel áll hozzánk, hiszen minden egyes rendezvényünknek ez az alapja, az értékeink megőrzése, megmutatása, továbbadása.

A Múzeumok Éjszakája megmutatja, milyen gazdagok is vagyunk: mennyi szép és jó, érdekes és nagyszerű dolog vár arra, hogy felfedezzük, megismerjük, és valamiképp életünk részévé tegyük, mert valamikor része volt az életünknek.

A mai este, a Kossuth-díjasok éjszakája, három emberről szól, mindhárman Sümegről indultak útra. Hárman háromfelé. Több egyéb elismerés mellett mindhárman Kossuth-díjasok. Erre az estre visszatérnek szülővárosukba.

Sok szeretettel köszöntöm András Ferencet, Kossuth- és Balázs Béla díjas filmrendezőt, forgatókönyvírót és producert. Miller Lajost, mindenki Lojtiját, Kossuth – és Liszt Ferenc díjas operaénekest, a Nemzet Művészét.

Hármadik művészünk, Tót Endre, neoavantgart képzőművész, a konstruktivizmus egyik jeles képviselője. Endre sajnos utolsó pillanatban lemondta az utazást, egészségügyi állapotára hivatkozva, nem mert elindulni Kölnből. Nagyon sajnáljuk, de ígérem, ha fizikailag nem is, de a gondolatai, amiket erre az estére szánt, mind itt lesznek velünk. A gondolatain kívül, itt lesznek az alkotásai is. Az acb Galéria segítségével a mai napon a múltidéző beszélgetés és András Feri, Veri az ördög a feleségét filmvetítés mellett egy kiállítást is nyitunk Tót Endre Korai munkáiból. Szeretném bemutatni Hegedűs Orsolyát, a galéria művészeti vezetőjét, aki nagyon sokat segített nekünk, hogy létrejöjjön ez a különleges, egyedülálló, nagyon értékes tárlat. 12 korai munkát tekinthetünk meg, a korai évekből, különböző technikákkal, témákkal, de az Endrére jellemző gondolatisággal. A képek között van egy igazán korai alkotás. Endre 14 éves volt amikor festette, egy sümegilátkép, a sümegi várral. A művész e jeles alkalom különlegességét emelve, az emlékháznak ajándékozta a képet. Szerinte itt van a legjobb helye. Köszönjük neki.

A múltidéző beszélgetés fonalának gombolyítója Kende Kata lesz. Katáról sokat lehetne mesélni, hiszen ő is alkotó ember, versek, rajzok, írások, a nagypapa, Várkonyi Nándor életművének ápolása mind végigkíséri alkotói munkásságát. Én mégis most a közös szervezést szeretném megemlíteni. Sokat tanultam Katától, nagyon jó vele együtt dolgozni, mert megerősít, biztat és biztonságot nyújt.

Tegnap, az utolsó egyeztetésünk előtt rám írt, hogy akkor jönne. Mi a drága kollégáimmal épp Endre szavait ízlelgettük és elárulom, itt a gesztenyefa árnyékában meghatottan pityeregtünk. Válaszomban megírtam, hogy jöjjön, csak összeszedem magam, mert sírdogált itt mindenki. Erre Kata válasza: jó, mert én délelőtt sírtam…

Igen, ilyen felfokozott érzelmi állapotban szerveztük mi a Kossuth-díjasok éjszakáját.

De hogyan is lett nekünk ilyen rendezvényünk?

Áprilisban, Végh László Sümeg város polgármestere szólt, hogy beszélne velem. Elmondta, hogy András Ferenc megkereste egy jó ötlettel. Feri elmondta neki, hogy március 15-én tartották a Kossuth díjasok vacsoráját Budapesten és ezen a rendezvényen, a mi három művészünk összeült és kitalálták, hogy tennének valamit a kis városunkért. Az ötletet, tett követte és így jutott el hozzám a hír.

Aki ismer, gondolhatja, hogy azonnal volt is ötletem. Már azért is, mert akkor már egy ideje gondolkoztunk kollégákkal, hogy mi is legyen idén a Múzeumok éjszakája programunk. Amikor polgármester úr rákérdezett hogy van e ötletem, azonnal rávágtam. Legyen a Kossuth – díjasok éjszakája.

És lett….még szervezni is gyönyörűség volt!

A programunk célja, hogy ezen a gyönyörű helyen, ezen a csodaszép estén, mindenki jól érezze magát. Legyen ajándék….legyen ajándék a fiataloknak, lássák, hogy egy kisvárosból elindulva is el lehet jutni a világhírig….legyen ajándék azoknak akik ismerték/ismerik a művészeinket mint volt osztálytársat, szomszédot, sümegit…

Ajándéknak szánjuk a kiállítást. A beszélgetés alatt is megtekinthető, kollégáim és később én is szívesen kalauzoljuk az érdeklődőket.

Az Emlékházban megtekinthetőek a Múzeumok éjszakája országos kampányban szereplő műtárgyaink is, a „Rejtett kincsek” pályázaton kiválasztott Lavater –féle koponya és a „Nap műtárgya” keretében bemutatott Kisfaludy utazóládája is.

Ajándék a – mint a helyi gasztronómiai értékek megmutatása – a Sümegtej, Tóth Tamás és családja által felajánlott sajtkóstoló. Június közepén, Párizs mellett, Toursban tartották a IV. Nemzetközi sajtfesztivált. Ezen a fesztiválon a sümegi sajtok világhírű rangra emelkedtek. A kemény sajtok kategóriába a Ranolder sajt aranyérmes lett, a félkemény sajt kategóriában a Panarella sajtjuk, bronzérmet kapott. Örömmel jelentem, hogy ezeket a különleges sajtokat lehet kóstolni nálunk. Szeretnék mindenkit megkérni arra, hogy egy kóstoló tálat vegyen el, hogy tudja mindenki megkóstolni a különlegességet. A sajton kívül, a sümegi Bella Manufaktúra szörpjeit és a Remete Kft sümegi kiflijét és pogácsáját kínáljuk a vendégeknek.

Aki pedig egy kis bort kívánna, átsétálhat a Palota Pincébe, ahol a Borkóstolás éjszakáján finom sümegi borokat kortyolhat. Az Egly Pincészet két bora is, 2015 évi kékfrankos és olaszrizling a XV. Balatoni Borok versenyén arany minősítést kaptak.

Rendezvényünket támogatta a Hot-ép Kft is, köszönjük.

Kezdjük el a múltidéző beszélgetést Tót Endre gondolataival, a gondolatok után, pedig átadom Katának a beszélgetés fonalát.

Kellemes múltidézést kívánok!

 

Oszkai Réka

Elhangzott a Múzeumok éjszakája rendezvényen, a Kisfaludy Emklékházban 2017. június 24-én