Kézimunkákból nyílt kiállítás az Idősek Klubjában


Kézimunkákból nyílt kiállítás az Idősek Klubjában

A Napfény Segítő Központ keretein belül működő nyugdíjas klub tagjai hétről hétre összegyűlnek és közös programokon vesznek részt. Legkedvesebb időtöltésük a kézimunkázás. Most alkotásaikból nyílt kiállítás klubszobájukban.

Különleges meghívóval várták mindazokat, akik érdeklődnek a hímzések, horgolások, kötések iránt. Gazdag és látványos anyag gyűlt össze a nyugdíjasok munkáiból. Terítők, kis faliszőnyegek, párnahuzatok, horgolt és varrott csodák, melyek megtöltötték a teret. Színesek és fehérrel varrtak egyaránt megtalálhatók a kiállításon. 20-an hozták el munkáikat, hogy megmutassák másoknak is, az aktív nyugdíjas mindennapok értékes termékeit. Köszöntőt a klub tagja,  Gibert Lászlóné mondott. A klub tagjai szívesen hozták el alkotásaikat.  A kézimunkázás fortélyainak továbbadása is a cél, valamint megtanítani a következő generációt is az öltögetésekre, a tartalmas hobbitevékenységre.

Az Alapellátási Szolgáltatás vezetője, Lánczky Csilla gondolatait idézzük:

„Minden várakozásunkat felülmúlta az az aktivitás, lelkesedés, mellyel felhívásunkra jelentkeztek. A most megnyíló kiállításunkon 20, Intézményünkkel kapcsolatban lévő alkotó mutatja be munkáit.

Az időskor lelki egészségvédelmében az egyik legfontosabb tényező az aktív életmód, a tevékeny élet, a kreativitás, az alkotás. A lelki harmóniához szükséges, hogy képesek legyünk élvezni az életet, ahogy Freud megfogalmazta: aki örülni, dolgozni, és szeretni tud, annak rendben van a lelke.

Nagyon fontos, hogy legyen részünk az alkotás örömében. Az időskor lehetőséget adhat arra, hogy hódolhassunk régen titkolt szenvedélyeinknek, vágyainknak. Az alkotni tudás élményében részesülhetünk, ha komolyan veszünk minden kínálkozó lehetőséget. Kinek-kinek a festés, a korongozás, a varrás, a zene, az írás vagy a barkácsolás szerezhet örömet.

A most bemutatott alkotások sokféle technikával készültek. Láthatnak horgolásokat, hímzéseket, festményeket, faragásokat, szőtteseket és verseket is. Mind-mind a maga nemében remekmű. Hiszen alkotója arra törekedett közben, hogy a tőle telhető legtökéletesebb mű szülessen, miközben örömét lelte a munkában és örömet szerzett vele környezetének is. Most minket örvendeztetnek meg azzal, hogy elhozták hozzánk és megmutathatjuk Önöknek.

Kívánok mindnyájuknak még sok-sok tevékeny, aktív évet, minél több örömteli munkát és jó egészséget.

Szeretném megköszönni Oszkai Rékának és Szokoliné Kocsis Matyónak, akik nagy segítséget nyújtottak a kiállítás létrejöttéhez.

A kiállítók névsora: Adorján Józsefné, Berki Józsefné, Csiza Jánosné, Dankó Józsefné, Demeter Gyula, Dörnyei Lászlóné, Farkas Jenőné, Gibert Lászlóné, Horváth Istvánné, Klenner Barnabás Jácint, Kovács Erzsébet, Kustos Pál, Matolcsi Lászlóné, Nagy Lajosné, Németh Katalin, Oszkó Lászlóné, Pethő Lajosné, Pölczman Lászlóné, Reitner Lajosné, Reitner Lajosné, Szabó Dobozy Imréné, Vipler Józsefné.