IV. Sümegi Zsófia bál


A több száz éves sümegi farsangi báli hagyományok újraélesztése jegyében immár negyedik alkalommal került megrendezésre a Zsófia bál. A névadónak, Kompanik Zsófiának és férjének, Ramassetter Vincének úttörő érdemei voltak a város fejlesztésében. Az ő nyomdokaikon haladva a ma élők ugyanúgy célul tűzték ki a jótékonykodást. Az idei bál szervezésben élen jártak az Építőipari Gyártók és Beszállítók Egyesülete, a Térségi Vállalkozók Egyesülete valamint az önkormányzat és a vendéglátók, a Hotel Kapitány tulajdonosai.

Ramassetter Vince a gazdag kékfestő és borkereskedő, valamint felesége, Kompanik Zsófia az 1800- as évek derekán – gyermekük nem lévén- vagyonuk jelentős részét a városra hagyták.

..emberbaráti és a hálás utókor rólunk leendő megemlékezésére a tulajdonunkhoz tartozó, a Magazinhoz közel fekvő, az utcára 16 öl széles és 21 öl hosszú nagyságú belsőségi tért a betegek házának ezen leendő felépítésére Sümeg városának örökre és visszavonhatatlanul odaadjuk és hagyományozzuk…

Így jött létre a kórház nekik köszönhetően, és hasonlóképpen nevükhöz kötődik az óvoda megalapítása, valamint a város oktatásának támogatása is többek között.

Ez a múlt ad erőt és példát a mai alkalmakhoz is. Íme a bál receptje: kedves hívószó, színvonalas körülmények, baráti társaságok, üzleti partneri kapcsolatok, jótékony célok és a korabelihez hasonló szellemi pezsgésnek a hangulata. Ha ezen az estén időutazáson vehettek volna részt a bálozók, kivívták volna a névadó Zsófia asszony és férjének elismerését.

Mert ahol ennyi jószándékú ember összegyűlik és barátsággal fordulnak egymás felé, az a közösség, a város előnyét szolgálja. Bármekkora rész fordítódik is jótékony célra, az közös alkotás, közös megvalósítás lesz. A hálás utókor így őrzi a nagy elődök emlékét.

GyHM