Így is lehet tanulni


Így is lehet tanulni

 

Iskolánkban (a RAMI-ban) már hagyománnyá vált, hogy a hetedik évfolyam diákjai   (a Szülői Szervezet anyagi támogatásával) ősszel  Balatonfüreden rendhagyó tanórákat tartanak. Az idén mi voltunk azok a szerencsések, akik Kisfaludy Sándor nyomdokán haladva megismertük Jókai Mór Füredét.

Szeptember 27-én (híres sümegi költőnk 245. születésnapján) érkeztünk a reformkort idéző Balaton-parti városba. A Tagore-sétányon örömmel fedeztük fel Kisfaludy Sándor életnagyságú szobrát. A FÜREDI KŐSZÍNHÁZ maradványainál Erika néni elmesélte, hogy a Himfy-dalok szerzője pénzzel támogatta a színház építését, ahol kizárólag magyar nyelven játszhattak a színészek.

„Az a nyelv egy nemzetnek, ami a napfény az eleven világnak”- idéztük a költő szállóigévé vált gondolatát.

A Jókai-villában egy kedves hölgy vezetett minket körbe, aki beszélt nekünk Jókai Mór magánéletéről és írói pályájáról, hiszen ott írta kedvenc regényét: Az arany embert. Ismertette többek között azt is, hogy „a nagy mesemondó” kedvenc elfoglaltsága volt a kártyajáték, a faragás  és a kertészkedés is. Megtudtuk, hogy felesége, Laborfalvy Róza minden nap ellenőrizte, hogy az író megírta-e a napi 15 oldalt jellegzetes ibolyaszínű tintájával.

A Városi Múzeumban kiderült számunkra, hogy az első Anna-bált nem Anna nevű hölgy, hanem Horváth Krisztina tiszteletére rendezték meg Anna-napon. Megcsodáltuk a híres-neves bál szépeinek járó herendi porcelánból készült szíveket és vázákat.

Az irodalmi- és történelmi ismereteink gazdagítása közben rajzóránk is volt a napsütötte tóparton, ahol balatoni tájképek készültek.

Nagyon tartalmas volt ez a kirándulás, sok újdonsággal bővült tudásunk. Reméljük,  jövőre  hasonlóan érdekes rendhagyó tanórákon vehetünk részt. Köszönjük a hetedikesek nevében: Csemba Júlia
Demeter Hella
Egly Sára
7. b