HÚSVÉT AZ ÓVODÁBAN


Mint sok-sok éve, most is több napos készülődés, ráhangolódás előzte meg az óvodai húsvéti ünnepet. A gyerekek különböző technikákkal, különböző anyagok felhasználásával készítették el a húsvét jelképeit: nyuszit, bárányt, tojásokat. Az óvoda és a csoportszobák dekorálása is a húsvét és a tavasz jegyében történt. Ezekben a napokban a délelőtti foglalkozásokon a gyerekek nyuszis meséket, verseket hallgattak, nyuszis játékokat játszottak – és ha volt rá lehetőség – akkor igazi nyuszival is találkozhattak. 

Természetesen közben titokban folyt a locsolóversek gyakorlása, azért hogy a lányok számára meglepetés legyen. A fiúk locsoló tarisznyát vagy vödröt kaptak, hogy legyen mibe gyűjteni a lányoktól – a locsolásért kapott – piros tojásokat és édességeket.

A nap ünnepi reggelivel kezdődött, amikor a gyerekek a szépen megterített asztalnál közösen fogyasztották el a sonkából, tojásból és kalácsból álló reggelit.

Szerencsére az idő kegyes volt hozzánk, és a „nyuszi” az udvaron rejthette el az ajándékokat. A gyerekek izgatottan készülődtek az udvarra, hogy megkeressék a meglepetéseket. Egy kis „séta” és az udvar ”körbejárása” után minden csoport megtalálta a saját ajándékát. A gyerekek örömmel fedezték fel a kosarakat és benne a meglepetéseket, amit mindenki hazavihetett.

Az ajándék keresés után következett a locsolkodás, amikor a fiúk végig járták az óvoda csoportjait, és meglocsolták a lányokat illetve az óvoda felnőtt dolgozóit, a lányok pedig türelmesen ültek és várták a locsolókat a csoportban.

A szépen elmondott locsolóversekért cserébe megteltek a locsolóvödrök, tarisznyák, amit a fiúk büszkén vihettek haza.

A gyermekek számára nagy élmény volt ez a nap, reméljük, hogy sokáig megőrzik emlékeikbe ezt – a sajnos egyre inkább feledésbe merülő szép hagyományt.

 

Bécsiné Ruzsa Krisztina

óvodapedagógus