HOSSZÚ KATINKA, A VIZES VB ARANYLÁNYA AZ EGÉSZ ORSZÁGOT A HÁTÁN VITTE


HOSSZÚ KATINKA, A VIZES VB ARANYLÁNYA AZ EGÉSZ ORSZÁGOT A HÁTÁN VITTE

Hosszú Katinka teljesítménye – 2 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzérem – aranyozta be a vizes világbajnokságot. Hosszú parádés szereplése mellett váratlan bravúrok is színesítették a hazai úszók szereplését. Az ezüstérmes Verrasztó Dávid és Milák Kristóf, vagy a magyar férfi gyorsúszóváltó tagjai büszkék lehetnek arra, amit Budapesten produkáltak. Ugyancsak kijár az elismerés a férfi vízilabda-válogatottnak, amely az utóbbi négy év legjobb eredményét érte el a második helyezésével. A nők pechesek voltak, de mindkét csapatunk jó lehet Tokióra. A rendezés tökéletes, a hangulat nagyszerű volt az elmúlt 17 napban. Összegzés és értékelés minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye után.

ELKÉPESZTŐ HANGULATBAN ZAJLOTTAK AZ ÚSZÓVERSENYEK

Azt a nyitány előtt lehetett sejteni, hogy Hosszú Katinka lesz ennek a világbajnokságnak a legeredményesebb magyar versenyzője. A két arany- és egy-egy ezüst- és bronzérem megszerzése után valóban ő lett az. A magyar úszók – és a világ úszósztárjai – ritkán versenyeznek olyan hangulatban és olyan körülmények között, mint ahogyan azt Budapesten tették.

A világszínvonalú Duna Aréna dicséretét sokan zengték már, de igazából a versenyzők a rajtkőre állás pillanatában szembesültek azzal, ami rájuk várt. Úszó-világbajnokságokon teljesen szokatlan, hogy a délelőtti előfutamokon több ezer ember legyen kint – erre legfeljebb az olimpiákon van példa.

HOSSZÚ KATINKA NEM GÉP, HANEM EMBER

A magyar sport nemzetközileg jegyzett világsztárja, Hosszú Katinka összességében hozta azt, amit vártak tőle. Ugyanakkor talán most először szembesült azzal, hogy az általuk (edzőjével és férjével, Shane Tusuppal) mesterien felépített és abszolút professzionalista képen is megtörhet a fény, ha az Iron Lady hetedik lesz a 200 gyorson. Mi történt? Az égvilágon semmi. Katinka ember, nem gép, még ha az évközi irgalmatlan mennyiségű edzését és versenyeit figyelve néha ez is az érzésünk.

Budapesti teljesítménye előtt le a kalappal, egészen biztosak vagyunk abban, hogy ő sem felejti el soha azt, hogy milyen körülmények között versenyzett. Már csak ezért is érdemes volt a világbajnokságot Magyarországra hozni.

MILÁK KRISTÓF OKOZTA A LEGNAGYOBB SZENZÁCIÓT

Verrasztó Dávid 400 vegyesen szerzett ezüstérme az úszó számára hatalmas elégtétel lehet. Verrasztó a 2015-ös kazanyi világbajnokságon ebben a számban ezüstérmet szerzett, ezek után a riói olimpián nem jutott a döntőbe. Amit ezért a sajtó egy részétől és a szurkolóktól kapott, azt nem tette ki az ablakba.

De innen is képes volt felállni, Budapesten pedig megmutatta a világnak, hogy van benne fantázia. Mégsem ő okozta a vb legnagyobb magyar szenzációját, hanem egy 17 éves fiatalember, Milák Kristóf. Ő a tinédzserekre jellemző fiatalos lendülettel és jó értelemben vett szemtelenséggel nyert ezüstérmet 100 pillangón. Milyen érdekes ez a „nyert ezüstérmet” kifejezés. Amikor az Origo azt írta, hogy a magyar férfi pólósok hatalmas küzdelemben ezüstérmet nyertek, néhányan letorkolltak bennünket azért, hogy ezüstérmet nem lehet nyerni. Pont Milák Kristóf esete a példa arra, hogy lehet. Edzőjének, Selmeci Attilának és az egész sportágnak most az a legnagyobb feladata, hogy Kristóf a földön tudjon maradni.

CSEH LÁSZLÓ: NYOLC VILÁGBAJNOKSÁG, NYOLC VB-ÉREM

Essék szó most Rió másik háromérmes versenyzőjéről. Cseh László egyedülálló dolgot vitt véghez azzal, hogy nyolcadik világbajnokságán is érmet nyert – ezt senki nem tudta még utána csinálni. Cseh egyszerűen elnyűhetetlen, a 200 pillangón szerzett ezüstérme fantasztikus, miközben a nála csaknem 15 (!) évvel fiatalabb Milák Kristóf ott liheg a nyakában. 100 méteren meg is előzte. Cseh László olyan példakép, akiből az egész magyar sportban nagyon kevés van.

EZ VOLT MINDEN IDŐK LEGJOBB VIZES VB-JE

Összességében elmondható, hogy Magyarország kifogástalanul rendezte meg a világ egyik legnagyobb nemzetközi sporteseményét, amelyhez fogható még soha nem volt idehaza. Nem véletlen, hogy a FINA elnöke már négy nappal az esemény befejezése előtt kimondta, hogy ez volt minden idők legjobb vizes világbajnoksága.

Az, hogy ennyivel a befejezés előtt a nemzetközi szövetség illetékesei erről beszéljenek, merőben szokatlan a sport világában. Magyarország, az összes szervező, a rengeteg önkéntes és mindenki, aki bármit is hozzátett ehhez a 17 naphoz, büszke lehet arra, ami július 14-30. között történt. A tőlünk most elutazó külföldiek pedig magukkal viszik egy felejthetetlen világbajnokság emlékeit, hírét viszik annak, hogy Magyarország mire volt képes.

Nincs kétség, megérte.