Értékek iskolája Sümegen


Végéhez ért a tavaly szeptemberben indult, Famulus Vidékfejlesztési Egyesület által koordinált, nyertes pályázati program. Az “Értékek iskolája Sümegen” című programban sümegi általános iskolás és gimnazista diákokkal kezdtünk el együtt munkálkodni azon, hogy összegyűjtsük a helyi értékeket. Ennek érdekében októbertől havonta többször találkoztunk, hogy közösen tanuljunk mentorainktól, Hoffner Tibortól és Bazsó Gabriellától, fényképezni, videózni, vágni, szerkeszteni, interjút készíteni. A nagyon jó hangulatban telt műhelymunkákon játékosan tanultuk, komoly szakmai kihívásoknak is megfeleltünk. A programban helyi segítőink is voltak, Németh Zoltán és Szili Zoltán tanár urak személyében. A program zárásáig hat értéket dolgoztak fel a fiatalok.

Összesen 14 fiatal vett részt aktívan az értékgyűjtésben.

Tímea Pál, Edina Kardos, Vígh Bálint, Szalai Nikoletta, Kincső Keglevich, Kaposi Dorina, Miskó Réka Keglevich Kincső és Samu Szilárd a Ramassetter Vince Általános Iskola 8. osztályos tanulói a Kisfaludy Sándor Emlékházat, a Vártámadást, a Gesztenyefákat és a Manótanya Műhelyt ajánlották első körben értékeknek.

Fekete Brigi, Simonyai Luca Anna, Tóth Rebeka, Muzsi Viktória és Tóth Ivett ajánlása a Püspöki Palotáról és Kisfaludy Sándor Gimnáziumról szólt.

Az értékekről pár perces kisfilmek, fotódokumentációk és leírások is készültek.

Az Értékek iskolája projekt része volt egy térségi összművészeti alkotópályázat is, melyet óvodások, általános iskolások és gimnazisták részére hirdettünk meg. A felhívásra a Kisfaludy Sándor Emlékházba, 42 db pályamű, egy leírás és egy kisfilm érkezett. A gyönyörűbbnél gyönyörűbb alkotások közül nagyon nehéz volt kiválasztani a díjazott munkákat, minden alkotó oklevelet és csokit kapott és ezen felül több helyezés és különdíj is kiosztásra került.

Az interaktív kiállítás és a diákok kisfilmjei május 3-ig megtekinthetőek az Emlékházunkban.

Projektzáró hetünkön csatlakozott hozzánk a szovátai S. Illyés Lajos Általános Iskolából egy csapat diák, Nyíri Enikő tanárnő vezetésével. A húsvét előtti programzáró hétvégén fiataljaink megismertették a szovátai csapattal az értékőr programot, közös kiállítást készítettünk, játszottunk, várlátogatáson és lovagi tornán is részt vettünk.
Hűek voltunk a csapatunk nevéhez, kaland volt ez a három nap 🙂

A program rendkívül vidám, kötetlen hangulatban telt, mely reméljük, folytatódik, a közösen kitalált szlogen szellemiségében, „Kalandra fel”!

Oszkai Réka