Emeli Sandé nyitja meg a vizes vébét


Káel Csaba, a nyitóesemény főrendezője grandiózus nyitóünnepséget ígér, amelyben a zene, a tánc, az akrobatika, a divat és az újcirkusz is helyet kap.

Emeli Sandé mellett Eötvös Péter, Herczku Ágnes, Bogányi Gergely, valamint további 510 művész működik közre a budapesti FINA vizes világbajnokság július 14-i nyitórendezvényén.

Aki nem tudná, Emeli Sandé egy népszerű brit énekesnő, akinek már van rutinja megnyitókon, hiszen fellépett a londoni olimpia nyitó- és záróeseményén is, két éve pedig már énekelt a Veszprémfesten is. Eddig két albuma jelent meg, melyek közül az első 2012-ben jókora siker lett, számos slágerrel, a tavaly megjelent Long Live The Angels viszont nem durrant akkorát. Emeli Sandé hangját lehet hallani egyébként David Guetta-, Rudimental-, Professor Green-, Naughty Boy- és Labrinth-slágerben is.

A nagyszabású nyitóünnepséghez a Dunán, a Lánchíd pesti hídfőjénél építenek színpadot – mondta el a rendezvény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Szántó Éva, a Bp2017 Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A műsorban több mint 510 művész és 220 önkéntes vesz részt, a 3000 négyzetméteres színpadot négy 1600 tonnás uszály tartja, 2000 jelmez készül, 40 drón és további, a vízfüggönyt biztosító uszályok is szerepet kapnak.

Káel Csaba elmondta, hogy a program zenei szerkesztője Gőz László lesz. A programban Eötvös Péter kortárs zeneszerző új műve a Dunát “szólaltatja meg” a színpadon, Herczku Ágnes énekes a népi gyökereket mutatja be, a komolyzenei örökségbe pedig Bogányi Gergely zongoraművész vezeti be a közönséget. Román Sándor, a nyitórendezvény koreográfusa, a megnyitón szintén fellépő Experidance művészeti vezetője elmondta: szeretnének olyan műsort bemutatni, amely sehol máshol nem volt még; ennek egyik alapja a magyar néptánc lesz.

Zoób Kati, a résztvevők fellépőruháinak tervezője hozzátette, 154 modell jelenik meg a rendezvényen: olyan nemzetközi sztárok is, mint Mihalik Enikő, így igazi “szépséghadsereg” vonul fel a színpadon. Nem divat-, hanem inkább stílustörténeti bemutatóról van szó, kétszáz év kultúrtörténeti áttekintéséről, melynek során negyvenféle szabásvonal, huszonhatféle anyag, 154 ruha lesz látható – árulta el.

Julie Cugurno, a nyitórendezvény lebonyolításáért felelős ECA2 operatív igazgatója a francia céget bemutatva közölte: harminc éve működnek a piacon, nagyszabású multimédiás show-kat építve a világ számos táján, és nagy tapasztalattal rendelkeznek mindezek vízre vitelében is.

Vági Bence, a záróünnepség előadásának rendezője, a Recirquel társulat vezetője elmondta: 18 országból 200 előadóművész, köztük 80 artista és több mint 50 táncos érkezik, akik egy ősi legendát fognak életre kelteni a Papp László Sportarénában július 30-án.

Borsa Miklós, a világbajnokság szóvivője figyelmeztetett arra, hogy az Erzsébet-híd és minkét oldalon a rakpartok is le lesznek zárva a forgalom elől, hogy a nézőknek adhassák át ezeket a területeket, míg a szintén lezárt Lánchídon a technikát helyezik el. Mint kiemelte, a közmédia a nyitó- és zárórendezvényt is közvetíti majd.

Káel Csaba újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a budapesti és balatonfüredi nyitórendzevények, valamint a záróünnepség összköltségvetése 4,3 milliárd forint; ebből a legnagyobb tétel az óriási dunai színpad kialakítása.

A vb füredi nyitórendezvényét július 15-én, a záróünnepséget pedig július 30-án, a Papp László Budapest Sportarénában tartják.