Első helyen a kézilabda- munkacsarnok építési programban


Megalakult a Kézilabda Szakosztály

Január 18-án megalakult a városban a Sümegi Sportegyesület keretein belül a Kézilabda Szakosztály Meszlényi Dezső elnökletével. A cél, hogy minél többen hódoljanak ennek a sportágnak. S mivel a játékosokat elsősorban a gyermekek körében toborozzák, széles körű szakmai együttműködés vette kezdetét az iskola sportos nevelői, valamint a megyei és országos szövetség szakembereivel. A kézilabdacsarnok építési programja nagyban hozzájárul a sümegi kézilabda fellendüléséhez.

A Magyar Kézilabda Szövetség szándéka – fogalmazott Zsiga Gyula, a szervezet szakmai igazgatója-, hogy az országban mindenhol kézizzenek, különösen azokon a településeken, ahol hagyományai vannak ennek a sportágnak. Sümeg is ilyen hely, hiszen volt megyei szintű női és férfi csapata a korábbi évtizedekben. A kézilabda nagyon összetett, atletikus sport, bonyolult mozgássorokra épül. Minden olyan mozgáskoordináció benne van, amely a gyermekek fejlesztését szolgálja – hangsúlyozta.

Tavaly szeptemberben egyeztetett elsőként Végh László polgármester Kocsis Mátéval, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökével. A kormány 2018 első negyedévének végére kívánja megvalósítani a munkacsarnokok megépítését az országban. Ebben a sorrendben akkor a 6. helyen állt Sümeg. A mostani információk szerint azonban – mondta el a város polgármestere – , a mi városunk az első. 15 munkacsarnokra már elkülönítette a kormány decemberben a keretösszeget a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál, hiszen ők fogják indítani a létesítmények építését. A tizenötös listában nemhogy ott van Sümeg, hanem az első helyen szerepel. Ez alapján lehetünk nagyon bizakodóak – hangsúlyozta.

A szakemberek megegyeztek abban, hogy alulról jövő szakmai építkezésben gondokodnak, a legkisebbekkel, már az óvodásokkal kezdenek, majd a középiskolás és a felnőtt korosztály is bekapcsolódik a sportág rendszeres, szakosztályi keretekben történő gyakorlásába.  A lényeg, hogy minél többen mozogjanak és szeressék meg a kézilabdát.

Dr. Soós Kálmán, a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség elnöke is a sümegi kézilabdázás támogatásáról biztosította a szakembereket. Eszközök beszerzésében, a játékosok igazolásainak biztosításában, valamint versenyek Sümegen való megrendezésében tudnak szerepet vállalni. Felajánlotta, hogy a veszprémi klubbal is szorosabbra tudják fűzni a kapcsolatot, így a gyerekek a sikeres és jól ismert kézilabdázókon keresztül még inkább megszerethetik a sportot. Nagy lehetőséget jelent a szakosztály működésében a TAO finanszírozás. Az egyik nagy beruházás tulajdonosa fel is ajánlotta segítségét a szakmai fórumon, és remélhetőleg lesznek majd mások is, akik a kézilabda támogatását fontosnak tartják. A kézilabdacsarnok a tanuszoda közelében kerül majd kialakításra. A terület hasznosítása és komfortosítása és további fejlesztése tekintetében pedig a Zöld város projekt sikereiben bíznak a városvezetők.