Elkezdődött a főiskolai képzés Sümegen


Ünnepélyes tanévnyitóval indult el az Edutus Sümegi Felsőoktatási Képzési Központ működése. A Petőfi Sándor utcai épületben gyülekeztek az első hallgatók, akik sikeres felvételi eredményeikkel bejutottak a főiskolára, így részesei, „első fecskéi” lehetnek a sümegi felsőfokú képzésnek.

A tanévnyitóra a tatabányai Edutus Főiskola hagyományainak megfelelően ünnepélyes keretek között vonult be az elnökség: Némethné Dr. Gál Andrea mb. rektor, tanszékvezető, Végh László, Sümeg város polgármestere és Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke.

Elsőként Végh László polgármester köszöntötte a jelenlévőket, a beiratkozott hallgatókat, hozzátartozóikat és az érdeklődőket. Személyes élményt osztotta meg elsőként a jelenlévőkkel, felidézte azokat a pillanatokat, amikor ő maga geofizikusként végzett, több mint harminc éve vett részt ehhez hasonló ünnepélyes tanévnyitón. Ha akkor- több évtizeddel ezelőtt azt mondja valaki, hogy egyszer állhat Sümegen, sümegi főiskolai képzés indulásának a tanévnyitóján – nem hittem volna el – fogalmazott. Ez azt bizonyítja, hogy az életben nem látjuk előre, mi történik, igaz, hogy dolgozni kell érte. Nagyon nagy öröm ez a mai nap – folytatta. Az utóbbi két évben önkormányzatunknak az egyik fő célkitűzése volt az, hogy elinduljon a sümegi főiskolai képzés. Sok probléma volt, van is. Azért örülök különösen annak, hogy az Edutus Főiskola megkezdi a működését egy közgazdasági képzéssel, mert Sümegnek a fő problémái közgazdasági jellegűek. Ettől a képzéstől azt remélem, hogy Sümeg élete már attól is felpezsdül, hogy egy felsőfokú képzés elindul és várhatóan már idén is, jövőre meg még többen, fiatalok jönnek a városba, az itt végzettek közül itt vagy a környéken tudnak majd munkát vállalni. Fejlesztéseink nagy része a turizmushoz kapcsolódik, ez a képzés gazdálkodás menedzsment, de a fő hangsúly a turizmuson lesz.

Külön is köszöntötte Kaiser Mihályt, a Sümegi Öreg Diákok Baráti Körének elnökét, aki már eddig is sokat tett a turizmus fejlődéséért, a gimnazista tanulókat motiválja e tekintetben, és pályázatokkal, felajánlásokkkal segíti ez irányú fejlődésüket.

Azt kívánta köszöntőjében a város polgármestere, hogy ezt az első évfolyamot még nagyon sok évfolyam kövesse, más szakok felvételére is sor kerülhessen. Sümeg pezsgő, élhető, kellemes kisváros legyen, amilyennek megálmodtuk – mondta. Ez az álmunk a mai nappal valóra vált, ez egy fontos mérföldkő a város jövője szempontjából!

Az Edutus Főiskola rektora is köszöntötte a fiatalokat. Elmondta, most lehetőség nyílik, hogy a Sümeg vonzáskörzetében élők lakóhelyükhöz közel szerezzenek felsőfokú diplomát. Az önkormányzat célja összhangban áll az Edutus Főiskola azon képzési stratégiájával, hogy az ország felsőoktatással le nem fedett területein elősegítse a főiskolai szolgáltatások kiépülését, hozzájárulva az adott terület kulturális, gazdasági és tudományos életének fejlődéséhez, és egyúttal népességmegtartó, gyarapító képességének fokozásához. Bízunk abban, hogy az az egy éves előkészítő munka, amelynek során a város és az Edutus Főiskola az oktatási kormányzat támogatásával létrehozta a Sümegi Felsőfokú Képzési Központot, meg fogja hozni a gyümölcsét – mondta.

Fenyvesi Zoltán alelnök, örömének adott hangot, hogy ő is részese lehetett annak a tárgyalási folyamatnak, melynek eredményeként most elindulhat a főiskolai képzés Sümegen. A most itt lévő fiatalok jó befektetést választottak – hangsúlyozta -, mert a turizmus Magyarország sikerágazata. Érdemes tehát a turizmusba fektetni.

Jó döntés volt, hogy a főiskola Sümegre került, mert Magyarország három kiemelkedő turisztikai régiójának egyik szöglete éppen itt van. Biztos, hogy a fiatalok, amikor elvégzik tanulmányaikat, sikeresen találnak majd versenyképes állást. Gratulált az alelnök a hallgatóknak, Sümegnek és a főiskolának a kiváló döntésekhez, hiszen ennek eredményeként néhány év múlva sokat érő diplomával a kezükben léphetnek majd a munkaerő piacra a város és környékének fiataljai.

A köszöntők után a hallgatók esküt tettek, melyben elhangzott, hogy minden erejükkel arra törekednek, hogy tanulmányaikat eredménnyel végezzék, tudásukat és képességeiket fejlesztve felkészüljenek az Edutus Főiskolán elsajátított szakma és az értelmiségi hivatás gyakorlására.

A főiskolai képzés elindulásáról részletes összeállítást mutat majd be a Sümeg Városi Televízió szeptember 13-i adásában.