Elhurcolt életek vándorkiállítás


Elhurcolt életek vándorkiállítás

A Kisfaludy Sándor Gimnázium 2017. októberében ünnepli alapításának 160. évfordulóját. A jubileumi ünnepség keretében 10-én kiállítás nyílt a Kisfaludy Sándor Emlékházban, „Elhurcolt életek” címmel, a Gimnázium szervezésében, az Életmenete Alapítvány támogatásával.

Az alapítvány 2004-ben jött létre; létrehozását egy civil fiatalokból álló közösség kezdeményezte azzal a céllal, hogy rendezvényein fiatalok és idősek, közéleti személyiségek, sportolók, művészek, politikai hovatartozásra való tekintet nélkül, együtt róhassák le kegyeletüket a holokauszt áldozatainak emléke előtt. Tevékenysége az éves megemlékezések és kulturális programok szervezése mellett az oktatásra is kiterjed.

A tárlatot Pécsi Tibor történész az Életmenete Alapítvány, vezető önkéntese nyitotta meg. A vándorkiállítás fókuszában a vidéki zsidóság 1944-es tömeges deportálása áll. A kiállítás témája magába foglalja a magyarországi holokauszt eseményeit, valamint ezek közvetlen és közvetett előzményeit is. A kiállított paneleken számos korabeli fénykép és forrásdokumentum található, melyet visszaemlékezések kísérnek.

A megnyitót követően a diákok részt vettek egy rendhagyó történelem órán, melynek témája a sümegi zsidóság története volt. A vetítéssel egybekötött órát Miklósi – Sikes Csaba, nyugalmazott múzeumigazgató tartotta.

A sümegi zsidók többségét 1944 júniusában gyűjtötték össze, majd vonatokkal szállították el őket a zalaegerszegi gettóba. Egy-két hónap múltán újra bevagonírozták őket, de azok a vonatok már Auschwitzba tartottak. A II. világháborút közülük igen kevesen vészelték át. A helyi kimutatás szerint Sümegnek több mint 300 zsidó áldozata volt, ami a város zsidó lakosságának szinte teljes kipusztulását jelentette. Akik túlélték a holokausztot nem igen tértek vissza Sümegre, közülük többen külföldön, elsősorban Ausztráliában maradtak, mások a fővárosban és az ország nagyobb városaiban telepedtek le.

A rendezvényt követően négy önkéntes diák vett részt egy tárlatvezetési képzésen, melyet Pécsi Tibor tartott. Október hónapban Ők tartják majd a tárlatvezetést a tanulók számára.

A kiállítás nagyon megrázó és nehéz témáról szól, olyan témáról, amit nem felejthetünk. Azonban az, hogy a gimnázium tanáraival és diákjaival szoros összefogásban valósulhatott meg, hogy a fiatalok részt vettek a megvalósításban, levezették a megnyitót, segítettek a kiállítás berendezésében, vállalták a tárlatvezetést, hatalmas pluszt adott mindenki számára.

 

Torma Kinga, Csiza Imréné – Kisfaludy Emlékház