De mi magyarok maradunk…


A Kisfaludy Sándor Emlékház az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc tiszteletére szervezett városi ünnepséghez kapcsolódva, egy izgalmas és tanulságos, néprajzi/antropológiai megközelítésűtárlattal készül. A tárlatot a Balatoni Múzeum néprajzkutatója, Gyanó Szilvia nyitja meg.

A Balatoni Múzeum vándorkiállításának alcíme; Történelem, emlékezés és identitás a yonkersi (USA) magyarok körében. Az április közepéig látogatható kiállítás a New York állambeli város magyar közösségének életét eleveníti fel, azt szemlélteti, hogy lehet a magyar identitást megőrizni, megünnepelni a magyar ünnepeket, egy idegen országban, idegen kultúrában. Yonkers (USA, New York Állam) magyarjainak története a 19. században kezdődött, de a közösség életét az ’56-os menekültek lendítették fel, majd alakították egészen a 21. század elejéig. A magyar templom köré csoportosulva ápolták magyarságukat: magyar iskolát, cserkészcsapatot, focicsapatot, néptánc csoportot tartottak fenn. Megtartották a magyar nemzeti ünnepeket, így március 15-ét is, miközben ünnepelték az amerikaiakat is.

A kiállításon színes mesélő fotó-összeállítások, Sümegi vonatozású tárgyak, videó-felvételek egy amerikai magyar közösség sorsát mesélik el, elsősorban ünnepeiken keresztül. A kiállítás központi, látványos darabja egy aprólékosan kimunkált és hűen berendezett kis parasztház.Ezen a házon mutatták be a magyar iskolában a gyerekeknek, milyen volt egy magyar ház, hogyan nézett ki a tisztaszoba, egy magyar konyha, milyen a kemence, mi az a sublót, mi a sublótszent, mi a pitvar,milyen a muskátli, a pulikutya…

A kiállításhoz kapcsolva, szokásunkhoz híven rendhagyó múzeumi órára invitáljuk az intézményeink diákjait. Ismerjük meg a 1848-as sümegi történéseket és fedezzük fel együtt egy amerikai magyar közösség történetét, életét, kultúráját.

Amennyiben, igény merül, fel a kihelyezett óra megtartására vagy az kiállítást szeretnétek a diákokkal megtekinteni, kérem, jelezzétek számunkra70/466-4036 telefonszámon.