De mi magyarok maradunk…


De mi magyarok maradunk…

„De mi magyarok maradunk…Történelem, emlékezés és identitás a yonkersi (USA) magyarok körében” címmel kiállítás nyílt az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc tiszteletére szervezett városi ünnepséghez kapcsolódva a Kisfaludy Sándor Emlékházban. A Balatoni Múzeum vándorkiállítását,Gyanó Szilvia, a múzeum néprajzkutatója nyitotta meg.

Az április közepéig látogatható kiállítás a New York állambelielőváros, Yonkers, magyar közösségének életét eleveníti fel színes mesélő tablókkal, fotókkal, dokumentumokkal, tárgyakkal.   A központi téma a magyar identitást megőrizése, átadása a magyar ünnepek és szokások tükrében.

A kiállítás központi, látványos darabja egy aprólékosan kimunkált és hűen berendezett kis parasztház.Ezen a házon mutatták be a magyar iskolában a gyerekeknek, milyen volt egy magyar ház, hogyan nézett ki a tisztaszoba, egy magyar konyha, milyen a kemence, mi az a sublót, mi a sublótszent, mi a pitvar,milyen a muskátli, a pulikutya…

A megnyitó ünnepségen megjelent, a kiállítás kapcsán létrejött, Balatoni Múzeum Baráti Kör, élükön Iván Mártával és Sebők Katalinnal. Márta a kiállítás ötletgazdája, aki  a sok ezer fotót, és dokumentumot összegyűjtötte és átadta a Balatoni Múzeumnak. Kati néni pedig szintén részese volt a yonkersi közösségnek. Férje, Sebők Géza készítette el aprólékos munkával a kis parasztházat, melyet a magyar iskolában néprajzi órákon használtak demonstrációs eszközként.

A kiállításhoz kapcsolva, szokásunkhoz híven rendhagyó múzeumi órára invitáljuk az intézményeink diákjait.

Amennyiben, igény merül, fel a kihelyezett óra megtartására vagy a kiállítást szeretnéka diákokkal megtekinteni, kérem, jelezzék számunkra70/466-4036 telefonszámon.