Bűn- és baleset-megelőzési tanácsok Mindenszentekre és Halottak napjára


Bűn- és baleset-megelőzési tanácsok Mindenszentekre és Halottak napjára

 

 

Mindenszentek és Halottak napja közeledtével szinte az egész ország megmozdul, sokan kelnek útra, hogy a temetőkben elhunyt rokonaik, ismerőseik, barátaik előtt leróják kegyeletüket. A megnövekvő forgalom azonban a különféle törvénysértések elkövetését idézheti elő. Ebben az időszakban sajnálatos módon minden évben megszaporodik a temetők környékén történő gépjárműlopások- és feltörések, zseblopások és temetői lopások száma.

 

Ezért is fordít kiemelt figyelmet a Tapolcai Rendőrkapitányság a közbiztonsági, bűn- és balesetmegelőzési feladatok ellátására és felhívjuk a lakosság figyelmét az ilyenkor elszaporodó bűncselekmények megelőzésének lehetőségére és fontosságára.

 

A következő tanácsokkal szeretnénk hozzájárulni, hogy az emlékezés időszakát ne árnyékolhassa be semmilyen jogsértés:

 

  • Mielőtt felkeresik szeretteik sírját, győződjenek meg a jármű ajtajainak és ablakainak zárt állapotáról, illetve a riasztó bekapcsolásáról!
  • Amennyiben lehetőségük van rá, parkoljanak az arra kijelölt helyeken, az esti órákban pedig válasszanak olyan területet, ahol jó a közvilágítás, illetve a parkolóhely belátható és forgalmas!
  • Személyes irataikat, bankkártyájukat, lakáskulcsukat, sőt még a gépjármű okmányait se hagyják az autóban!
  • Kerékpárjaikat jól látható, forgalmas helyen, a megfelelő módon zárják le és rögzítsék
  • Soha ne hagyják őrizetlenül táskájukat miközben a sírt rendezik!
  • Értékeikre mindig ügyeljenek, a pénz-és irattárcát ne a táska vagy a kosár tetején tartsák, csak a belső zsebek kínálnak megfelelő védelmet!
  • Tömegközlekedési eszközön, különösen fel- és leszállások alkalmával figyeljenek környezetükre, táskájukat szorítsák testükhöz és azt mindig tartsák maguk előtt!
  • A koszorúkat igyekezzenek a sírhoz rögzíteni (ugyanis, ha nem lehet azokat egyetlen mozdulattal leemelni, a tolvajok jobbnak látják továbbállni)!

 

 

 

A közutakon történő forgalomnövekedés nagyobb türelmet és elővigyázatosságot igényel a járművezetőktől ebben az időszakban. Ezért kérjük a járművezetőket, hogy ne „megszokásból” közlekedjenek, figyeljék a közúti jelzéseket, s ha tehetik, a híradásokból és az internetes honlapok segítségével már az út megkezdése előtt tájékozódjanak a várható változásokról, s fokozottan figyeljenek a temetők környékén a gyalogátkelőhelyek biztonságára!

 

 

Az áldozattá válás megelőzése érdekében kérjük fokozott odafigyelésüket!

 

 

Tapolcai Rendőrkapitányság