Becsengettek


Szeptember elsején ünnepélyes tanévnyitóval kezdetét vette a 2017-2018-as tanév a Ramassetter Testnevelési Általános Iskolában és a Kisfaludy Gimnáziumban is.

Az általános iskolában 480 diák kezdte meg a tanévet. A tanévnyitó ünnepségen Bebesi Józsefné igazgatónő külön köszöntötte a legkisebbeket, az elsősöket, akiket a szülői szervezet meg is ajándékozott. Az igazgatónő kiemelte azokat az együttműködéseket, melyek idén különösen a sport terén jelentkeznek. Így a látványsportok közül a labdarúgást emelte ki, valamint a Telekom által támogatott kézilabda sportág elindítását, továbbá az atlétika szakmai támogatását. Ismertette azokat a karbantartási munkákat, amit a nyári szünetben el tudtak végezni az iskola épületén, amelyek mind a gyerekek kényelmét szolgálják.

Tóth Mária tankerületi irodavezető egy nyertes pályázat sikerét osztotta meg a diáksággal és a szülőkkel, melynek segítségével megújulhat a kék tornaszoba, a könyvtár épületének tetőszigetelése, a tornatermi öltözők, de jut majd eszközfejlesztésre, közösségfejlesztő játékokra is. Ez az összeg akkora- hangsúlyozta az iskola vezetője -, mintha minden egyes tanuló 100 e Ft-ot kaphatna, és ezzel megvalósulhatnak a varázslatok.

Végh László polgármester kiemelte, hogy büszkék lehetünk az iskolára, a járási központ oktatási intézményére. A gyermekek olyan iskolába járhatnak – mondta -, ahol kiváló szakmai munka folyik, és a sportolás feltételei is adottak. Minden kezdet izgalmas, kihívásokkal teli, ez a tanév is sok sikert hozzon- fejezte ki jókívánságát a város vezetője. Ezt követően hivatalosan is megnyitotta az új tanévet.

A gyerekek osztályaikban vehették át az új tankönyveket, melyeket idén a kormány ingyenesen biztosít minden általános iskolás gyermek számára.

Az első osztályosok megilletődően foglalták el helyüket a padokban. A mai nap még játékkal, ismerkedéssel telt, de aztán kezdődik a betűvetés és olvasástanulás izgalmas időszaka.

A Kisfaludy Gimnáziumban is felsorakoztak a diákok az ünnepségre. A város polgármestere kiemelte, hogy jubileumi évet köszönthetünk, hiszen idén 160 éves az iskola. A gimnazistákkal is megosztotta a jó hírt, miszerint még egy tanévnyitó lesz idén a városban, hiszen elindul a főiskolai képzés, ez elsősorban a most végzősöknek jó hír. Mindenkit visszavár Sümeg, ez a fejlődő város, ahol nagyon fontosak a hagyományok, azonban azon dolgoznak, hogy élővé tegyék ezeket. Sokat tesznek azért, hogy Sümeg újra fénykorát élje- hangsúlyozta.

Kaiser Mihály, az Öreg Diákok Baráti Körének elnöke is üdvözölte a fiatalságot. A turizmus fontosságát emelte ki köszöntőjében és felhívta a figyelmet az általuk kezdeményezett pályázatokra.

Szeidlné Lakos Éva igazgatónő bemutatta az új pedagógusokat, ismertette az épületen végzett karbantartásokat. 49 diák végzett tavaly, most pedig 64 ’gólya’ kezdi meg a középiskolát, közülük 28-an a nyelvi osztályba, 36-an pedig az általános gimnáziumi osztályba kerültek.

A kezdő évfolyamosoknak azt kívánta, hogy pozitív élményeik legyenek, és emlékezetes diákéveket töltsenek együtt a nagy múltú Kisfaludy gimnáziumban. A végzősöknek pedig azt tanácsolta, elérhető célokat tűzzenek ki maguknak. Felhívta a figyelmet azokra a díjakra, melyek majd a tanév végeztével várhatnak a legjobbakra. Jó munkát kívánt az előttük álló 167 tanítási napra, és hivatalosan is megnyitotta a tanévet.

A tanévnyitókról a Sümeg Városi Televízió szeptember 6-i adásában láthatnak részletes összeállítást.