Az internet veszélyei a gyerekekre


Általánosságban elmondható, hogy a „mai fiatalok” olykor meglepően nagy magabiztossággal mozognak az interneten, sok esetben jártasabbak a számítástechnika világában, mint idősebb társaik – de sajnos közel sem annyira elővigyázatosak, így jobban ki vannak szolgáltatva a rájuk leselkedő veszélyeknek. A fiatalok többségére jellemző, hogy nem gondolják végig, hogy az interneten megosztott, általuk nyilvánosságra hozott személyes információk milyen kockázatot jelentenek számukra és adott esetben akár környezetükre, családtagjaik számára is.

Meg kell tanítani őket a biztonságos internethasználat néhány egyszerű szabályára, melyek betartásával elkerülhetik a rájuk leselkedő veszélyeket, megelőzhetik, hogy bajba kerüljenek:

  • Biztassa arra gyermekét, hogy bátran forduljon szüleihez, ha segítségre, tanácsra van szüksége, vagy ha valamilyen kellemetlenség éri, ha valami miatt kényelmetlenül érzi magát. Beszélgessenek arról, hogy mit látott és olvasott az interneten és biztosítsa arról gyermekét, hogy minderről – a büntetéstől való félelem nélkül – nyugodtan beszélhet.
  • A gyermeke által használt számítógépet lehetőség szerint egy közösen használt szobában helyezzék el. Időnként használják közösen is az internetet.
  • Állítsanak fel egy internetezési „házirendet”, amelyben rögzítik, hogy mennyi időt tölthet a számítógép előtt gyermeke.
  • Tanítsa meg gyermekét arra, hogy internetezés közben ne tegye közzé teljes nevét, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, iskolája nevét és soha ne adja ki senkinek a belépéshez használt jelszavát, valamint ne töltsön fel fényképet magáról, barátairól, családtagjairól.
  • Ha gyermeke egy interneten megismert emberrel szeretne találkozni, kísérjék el őt a találkozóra, oda szülői felügyelet nélkül ne engedjék el. Ne feledje, az interneten nem mindenki az, akinek mondja magát.
  • Magyarázza el gyermekének, hogy az, amit az interneten olvas, nem feltétlenül igaz. Biztassa őt, hogy tegyen fel kérdéseket, ha bármiben bizonytalan.

 

Nagy Judit

megelőzési főelőadó

Tapolcai Rendőrkapitányság