Állati! – könyvtári foglalkozás a gyermekkönyvtárban


Állati! – könyvtári foglalkozás a gyermekkönyvtárban

 

Április végén, a lelkes könyvtárlátogató 1.T osztály egy “Állati!” foglalkozásra érkezett a gyermekkönyvtárba. Két mese segítségével mutattuk be a gyerekeknek, ezernyi mese, vers és szólás hősét a ravaszdi rókát. Diafilmen elevenedett meg Fekete István rókakölyke kis Vuk, annak nevelője Karak és az erdő-mező többi lakója: Unka, Tás, Uhu, Csusz és Kurri.

Az agyafúrt rókáról szólt Szabó Lőrinc, La Fontaine állatmeséje nyomán versbe szedett története „A holló meg a róka” is.  A róka hízelkedő szavaira a sajtját elejtő holló meséjét jól ismerték az elsősök, pontosan fogalmazták meg az állatok emberi tulajdonságait. A foglalkozás első felét gondolkodás- és logikafejlesztő állatos feladattal zártuk, ami próbára tette kis elsőseink asszociációs képességeit is.

A közeledő Madarak és Fák Napja alkalmat adott arra, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét a természet sokszínűségére, szeretetére, megóvására. Olyan madarakról beszélgettünk, amelyek megfigyeléséhez nem kell távoli vidékekre utaznunk, mert ott élnek kertünkben, udvarunkban, parkjainkban. Az odakészített „madaras” könyvekből az érdeklődő gyerekek a köztünk élő madarak megjelenéséről, élőhelyéről is tájékozódhattak.

A foglalkozás végén tablót készítettünk. A valósághűre színezett madarak beborították a fák ágait és a megrajzolt eget. Az elkészült remekmű, egészen a Madarak és Fák Napjáig (május 10-ig) a könyvtár folyosóját díszíti.