A „ZÖLD ÓVODA” MUNKAKÖZÖSSÉG A 2016/2017-ES NEVELÉSI ÉV ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGE


A „ZÖLD ÓVODA” MUNKAKÖZÖSSÉG 

A 2016/2017-ES NEVELÉSI ÉV ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGE

A 2015/16-os nevelési év során intézményünk elnyerte a „Madárbarát Óvoda” címet az óvodánkban folyó környezet és madárvédelmi tevékenység elismeréséül.

Idén is nagy hangsúlyt fektetünk a madárvédelemre, hiszen a nyári időszakban folyamatosan itattuk, míg a hidegebb idő beköszöntével már etetjük is kis tollas barátainkat. Az itt telelő madarak számára Tanösvényünkön állítottunk fel egy nagy dúcetetőt, ami nagy mennyiségű eleség kihelyezését teszi lehetővé. Fáinkra is aggattunk ki etetőket, hogy óvodásaink is megfigyelhessék a kismadarakat, amikor az etetőket látogatják. A karácsonyi ünnepek közeledtével ismét madárkarácsonyfát állítottunk és mindenféle jóval megajándékoztuk a fázó madárkákat (almát, diót, kukoricát, kölest, búzát) tettünk ki, hogy a téli szünet idején se éhezzenek a madarak.

Madárbarát tanösvényünkön átalakítottuk az évszakos kiskertünket, nagyobb helyet biztosítottunk egy-egy évszak jellegzetes növényeinek.

Gyermekcsoportjainkban minden pedagógus fokozottan figyel a takarékos víz és villanyhasználatra, a hulladékok felhasználására, valamint az újrahasznosításra.

A zord téli időjárás enyhülésével sikerült madárgyűrűzési bemutatót szervezni óvodásaink számára Varga Júlia természetvédelmi mérnök és madárgyűrűző segítségével. A gyerekek érdeklődve nézegették a szükséges kellékeket, ismerkedtek a szükséges szerszámokkal, madárgyűrűkkel. Félve ugyan, de szinte mindenki megsimogatta a hálóba akadt verebeket, amik gyűrűzés után természetesen szabadon is lettek engedve.

Éves munkatervünknek megfelelően még februárban megtervezzük a lábboltozat erősítő és masszírozó szenzoros járda kialakításának feltételeit, valamint a tavaszi, Környezetvédelmi jeles napok eseményeit.

S  ü m e g ,2017. február 15.                         

Vargáné Szita Beáta

munkaközösség vezető