A Teqball világkupa győztese a sümegi Blázsovics Ádám


A Teqball világkupa győztese a sümegi Blázsovics Ádám

Sümegi bajnoka van az elsőként megrendezett Teqball világkupának. A sportág új, izgalmas, nem is lehet igazán egyik sporthoz sem hasonlítani. Annyi biztos, hogy labdajáték. És kell hozzá egy asztal is, ami azonban speciális. A teqballt a  nyilvánosság előtt 2014-ben mutatták be. Magyar találmány, a kreatív ötletgazda Borsányi Gábor, a technikai, mérnöki ötletgazda Huszár Viktor. Több év tapasztalat és teszt előzte meg a sportág megszületését. Egyéni és páros játék jellemzi. Ádám jelenleg a Testnevelési Egyetem hallgatója, ahol testnevelő-edző szakon tanul. Emellett levelezős hallgató a  győri Széchenyi István Egyetemen, járműmérnöki karon. 2 évvel ezelőtt, a testnevelési egyetemen ismerkedett meg a teqballal, egy Coca-Cola által szervezett páros bajnokságon. Már ott nagyon megfogta ez az új sportág.

A szabályrendszer a következő:

Egy játékosnak maximum 3 érintése van. Tilos az eszközhöz (asztalhoz) hozzáérni a játék során. Kétszer egymás után nem lehet hozzáérni a labdához ugyanazzal a testrésszel. 1 meccs 2 szettből áll, 1 szett 12 pontig tart, ahol elegendő egy ponttal nyerni, kivéve a döntő szettet, ahol 2 ponttal kell nyerni. 2 lehetőségünk van szerválni, amit az ellenfél szervavonalának túlsó felére kell átadni. Ha vonalat ér, rövid vagy hosszú a szerva, akkor rontott szerváról beszélünk. Háromszor egymás után nem lehet átadni ugyan azzal a testrésszel a labdát. Páros játékban kötelező egyszer passzolni a társnak. Szintén maximum 3 érintőjük van összesen. Tilos átnyúlással pontot szerezni.

A világkupára heti 2 technikai edzéssel és sok játékkal készült Ádám. Verebi Anett volt ez idő alatt az edzője, Kereszturszky Zita az erőnléti edző, és Bányik Csaba a csapattársa. A 2 év folyamatos edzés és játék után sikeresen kvalifikálta magát a világkupára, ahova rajta kívül Szolga Máté, Szepessy Róbert és Imreh Balázs jutott még ki. Ők négyen képviselték az országot, Szepessy és Imreh párosban, Szolga Máté és Ádám egyéniben indultak. A selejtezőn a csoportjában Lengyelország, Kína és Portugália ellen játszott. A nyolcaddöntőben Japán, a negyeddöntőben Szerbia, az elődöntőben Görögország volt az ellenfél. A döntőben a barátjával, Szolga Mátéval került össze, akit 2-0-ra megvert és így világbajnok lett ebben az új sportágban 2017.jún 24-én. Most a következő világkupára készül a csapatával, ami 2017 decemberében lesz Dohában.

Gratulálunk Ádám, csak így tovább!

Iván Anita