A sümegi Labdarúgás – beszélgetés Fazekas László szakosztályvezetővel


A sümegi Labdarúgás

Beszélgetés Fazekas László szakosztályvezetővel

László, mióta vezetője a sümegi futball szakosztálynak?
Korábban 1996-2006 – ig már töltöttem be ezt a tisztséget, amely egy eredményes és emlékezetes időszaka volt a város labdarúgásának. Első esetben fordult elő Sümeg Sporttörténelmében a nemzeti bajnokságban /NB III./ való szereplés, ami rögtön a feljutás évében 2002 – ben érmes bemutatkozással párosult. 2001 – 2006 – ig meghatározó csapat voltunk a bajnokságban. 2014 – ben ismételten felkértek a megtisztelő tisztség betöltésére, s azóta vezetőtársaimmal közösen azon dolgozunk, hogy minél eredményesebb tudjon lenni Sümeg labdarúgása, azonban mindez szakmai, anyagi tekintetben nem volt korábban sem és ma sem egyszerű!

Honnan érkezett a csapat edzője?
Az új – régi edző Fördős József Úr Ajkáról érkezett hozzánk, aki munkavégzésével már korábban az általam említett eredményes időszakban edzőként jelentős érdemeket szerzett Sümegen. Dolgozott megyei és NB III – as csapatoknál eredményesen. Több egyesületnél bajnokcsapat lett az irányítása alatt álló gárdákból. Fördős edző Úr nagy hangsúlyt fektet az edzésekre és a csapatszellemre. Beszélgetésünk során mondta, hogy több éves ciklusban gondolkodik. Mi is hosszabb távon számolunk vele, aki felkészültsége, tapasztalatai alapján, valamint emberi hozzáállásával is nagyon sokat tud és fog lendíteni a sümegi foci jelenén és jövőjén.

Hogyan sikerült a tavaszi bajnokságra a téli felkészülés és a Téli Kupán való szereplés?
A felkészülést negatívan befolyásolta a kedvezőtlen téli időjárás/hőmérséklet, pálya talaja/. Az edzéseket február hónapban sikerült csak elkezdeni. Az előző évekhez hasonlóan ismételten neveztünk a Téli Kupára, ahol hat nagypályás mérkőzést játszottunk műfüves pályán, Ajkán. Ezek a mérkőzések jól szolgálták csapatunk felkészülését. Téli Kupa versenyében a csoportban az első helyet sikerült megszerezni, így elnyerve az előző év második helyéhez viszonyítva, előbbre lépve a legfényesebb érmet, az aranyat!

Az őszi csapat mennyiben változott?
A szakosztályvezetés fő feladatának tartotta a téli átigazolási időszakban a csapat megerősítését a sikeresebb tavaszi szereplés érdekében. Az őszi keretből 5 fő, Bogdán,Csertán, Csík, Fischer, Ónodi távozott, ugyanakkor 5 fő érkezett: Hegedüs, Kovács, Márkus, Schönberger, Vastag. Meglátásom, hogy a jelenlegi keret fiatalodott, szakmailag is erősödött.

Milyen az utánpótlás helyzete?
Utánpótlás csapataink különböző korosztályú bajnokságban szerepelnek, jó eredményekkel. / U -14, U – 16, U – 19/. Utánpótlás nevelésünk szakmailag jó kezekben van. Kiváló szakemberek Gőcze Gyula, Szakonyi Tibor, Markó Gergő, Bogdán István, Baráth András Urak, akik szakmai és pedagógiai munkavégzéssel  nevelik a felnövekvő labdarúgó nemzedéket. Működik a Bozsik-program is tornarendszerben, ahol az edző Urak oktatják és tanítják a különböző korosztályokat, eredményesen.

Az első három tavaszi forduló hogyan sikerült?
Csapatunk gólzáporos villámrajtot vett a tavaszi szezon indulásakor. Mindhárom mérkőzését megnyerte, amely remélem a további sikeres folytatást vetíti előre! A folytatást illetően a csapat március 19 – én Nemesvámos /Veszprémben/, 26 – án Csopakon lép pályára, április 02 – án Ősi csapatát fogadja.

Mik a tervek, célok a tavaszi bajnokság kezdése előtt?
Az őszi bajnokságot a bajnoki tabella 4 – ik helyén zártuk, behozható közelségben a dobogón végzett csapatok nyomában. Terv és célkitűzés, hogy az egész csapat a legjobb tudása szerint szerepeljen, jó kapcsolat alakuljon ki a csapaton belül /játékos – edző – vezetőegy szemlélet/, egységes közösség, ettől lehet erős és sikeres egy klub. A bajnokság végén, valahol a dobogó feljutó helyén végezni, azaz harcolni a dobogóért, minél fényesebb érem reményében, s felkerülni a Megyei I. osztályba! Meggyőződésem és vallom, hogy a szorgalom, céltudatosság, alázat megléte esetén a célkitűzés elérhető!
HAJRÁ SÜMEG!!!!

Győrfi H. Mariann

Csoportkép:
Álló sor balról jobbra: Fazekas László /szakosztályvezető/, Filipánics Bence, Ónodi Tamás, Markó Gergő, Kiss László, Makkos Attila, Bencze Kristóf, Csík Tibor, Karika Ákos, Fördős József /edző/ , Major István /elnök/
Guggolnak: Fischer Norbert, Reicz Csaba, Falusi Róbert, Csertán Zoltán, Baracskai Gábor, Bogdán József, Csordás Máté, Csíkány Árpád, Ivanics Zoltán.