A Mikulás rejtélyei


A Mikulás egy kozmikus rejtély a gyerekvilágban. Miért jár rénszarvasos szánnal? Miért a kéményen jön be a házba? Egyáltalán, hogy van elég pénze a sok csokira és egyéb ajándékra? Ki is ő?

Nos, láttál már valakit rénszarvasos szánnal röpködni? Nem? Persze, hogy nem. A szánok már rég kimentek a divatból. ( Főleg az a széria, amit rénszarvasok húztak.) Miért nem jár a Mikulás valami gyorsabb állattal? Mondjuk nyolc gepárddal? Nem arról van szó minden mikulásos könyvben és filmben, hogy milyen nehéz dolga van ennek a kedves, öreg apókának, hogy minden ajándékot egy éjszaka alatt kell széthordania? Vagy fél, hogy a gepárdok fel találnák falni a manókat és a krampuszokat? Akkor meg járjon Ferrarival vagy Alfa Romeoval! Azok sokkal gazdaságosabbak és még etetni se kell őket. Na jó, megisznak pár száz liter benzint, de legalább szobatiszták, nem úgy, mint az a nyolc rénszarvas. És még szépek is.         Na erről ennyit.

És akkor még ott van a jó kis szöveg az öreg, fájós hátú Télapóról, aki egy igazi sportember lehet, hogyha képes az éjszaka közepén, sötétben, feltornászni magát ezer meg ezer jeges tetőre, majd lecsúszni a kéményen, és mindezt megúszni pár karcolással. Semmi kórház, semmi mentőautó. Na, persze lehet, hogy túl szerény ahhoz, hogy ezeket elismerje a gyerekek előtt. De akkor is!

Aztán ott van a harmadik rejtély: hogy a csudába’ szed össze annyi pénzt, hogy kifizethesse azt a sok manót és krampuszt? Mert amilyen feladatot a fent említettek teljesítenek, na én azt meg nem csinálnám ingyen, még magának a kedves a Télapónak se. És hogyan, vagy inkább honnan van annyi bankója, hogy egy teljesen működőképes céget (a ,,Mikulás Factoryt”) üzemeltessen, nulla bevételből? Talán minden évben megnyeri az ötös lottót? Vagy támogatást kap a ,,Nemzetközi Mikulás-segítő Egyesülettől”? Vagy mi a fene?

Na, és végül, ki is ő? Egy kedves öregember? (Kötve hinném.) Egy befolyásos üzletember? ( Miért is ne?) Netán, egy olimpiai tetőmászó bajnok? ( Hát… Bármi lehetséges, nem?) Vagy csak egy közönséges, nagypapa? (Mmppff… Ehhez inkább nem fűzök megjegyzést.)

Nagy rejtélyek, megdöbbentő válaszokkal. Te mit gondolsz?

Nagy Kata Alexandra  6.t