A hónap műtárgya – Kisfaludy Sándor utazóládája


A Kisfaludy Sándor Emlékház, mintegy virtuális kiállításként, havonta bemutat egy izgalmas, érdekes tárgyat a gyűjteményeiből. A sorozattal szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy mennyi érték, gyöngyszem, megbújó szépség található a város gyűjteményben.

Június havi tárgyunk a nagy utazásokat eleveníti fel

Kisfaludy Sándor utazóládája

Kisfaludy egyik kedves tárgya a kovácsoltvas katonai utazóládája, mely testőr korától hű kísérője volt bolyongásaiban. Az emlékszobában őrzött láda nem túl díszes, inkább testes, fa keretes, kovácsolvas pántokkal díszített.

A láda, a költő hűséges társa volt, lóháton utazva, bejárta vele Európát; Ausztriát, Olaszországot, Franciaországot, még a hadifogságba is elkísérte. Őrizte személyes tárgyait, szívének meghitt emlékeit, első verseit sőt múzsája Szegedy Róza elefántcsontra festett akvarell arcképét is.

A műtárgy meghatározó darabja kiállításunk enteriőrjének. Megőrizte Kisfaludy személyes tárgyait – nagyítóját, katonai térképét, lómértékét, testőrsipkáját, pipaszurkálóját, kártyáit sőt gyönyörű női alakokat és allegórikus ábrázolásokat mutató képecskéket is melyek ihletői voltak szerelmes költészetének.

A Múzeumok éjszakája országos programsorozat kapcsán meghirdetett „Nap műtárgya!” játékra sikeres pályázatot nyújtottunk be. Június hónapban a Múzeumok Éjszakája illetve a szeretlekmagyarország facebook oldalán feltűnik majd az utazóláda mit kiemelkedő érték.

A Petői Irodalmi Múzeumban jártunk

A Kisfaludy Sándor Emlékház 2016. óta tagja a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesületének.

A Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete (MIRE) a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) kezdeményezésére alakult meg 2008-ban azért, hogy az irodalmi emlékházak megőrzésének, korszerű működtetésének és fejlesztésének munkáját segítse.

Céljuk az irodalmi emlékházak hálózatának kiépítése, aktív részvétel a helyi és régiós társadalmi események alakításában, az iskolákkal való szoros együttműködés azért, hogy az egyes emlékházak élő, kulturális szinterei legyenek az adott közösségeknek.

Május 30-án tartotta a MIRE a szokásos évi közgyűlését a PIM-ben. Az egész napos program délelőttjén irodalmi muzeológiai továbbképzésen, majd szakmai tárlatvezetésen vehetünk részt. Fantasztikus és nagyon tanulságos volt a kurátorok szemével látni az Arany János születésének 200. évfordulójára emlékező Önarckép álarcokban című kiállítást.

Délután a MIRE közgyűlésen a kötelező és a szakmai napirendi pontok áttekintése után lehetőségünk volt előadást tartani az Emlékházunk működéséről és fejlesztésinkről. Az előadásra való felkérés egy igazi szakmai elismerés a PIM kollégaitól. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy kis vidéki múzeum programjaira, működésre, közösségi szemléletre kíváncsiak a kollégák.

Oszkai Réka