A hónap műtárgya


A hónap műtárgya

 

A Kisfaludy Sándor Emlékház, mintegy virtuális kiállításként, havonta bemutat egy izgalmas, érdekes tárgyat a gyűjteményeiből. A sorozattal szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy mennyi érték, gyöngyszem, megbújó szépség található a város gyűjteményben.

 

Július hónapban a legfiatalabb műtárgyunkat mutatjuk be.

 

Tót Endre, Sümeg látképe

 

Tót Endre, Kossuth- díjas neoavatgard művész a Kossuth-díjasok éjszakája rendezvényünk különlegességét emelve, hatalmas örömünkre, az Emlékháznak ajándékozta egyik legkorábbi alkotását, egy gyönyörű olajfestményt. Az ajándékozás oka nagyon egyszerű volt, a művész szerint a festményének a legjobb helye hol is lehetne, ha nem Sümegen a Múzeumban.

 

A Sümeg látképe című 1951-ben készült, 27,4×34,4 cm méretű, kartonra festett olajfestmény alkotásakor a művész mindössze 14 éves volt. A kis olajfestmény a várral, templomtornyokkal, színes háztetőkkel és buja, zöld növényzettel idézi meg a városunk mediterrán hangulatát.

E fiatalkori alkotásán még nem érződik a későbbi oly meghatározó „avantgárd” irányzat, mellyel kiemelkedett a kortársai közül.

Endre pályakezdésekor, a 60-as években Magyarországon akkor újdonságnak számító informel festészettel foglalkozott, majd pop- és minimal artos műveket készített. A 70-es évektől új médiumok tűntek fel művészetében (távirat, képeslap, újsághirdetés, póló, xerox, írógép, film, plakát, graffiti, transzparens, akciók, művészkönyvek stb.).

A festmény azért is különleges ajándék számunkra, hiszen a művész 1970/71-ben radikálisan szakított a festészettel, innentől kezdve konceptuális művészettel foglalkozott. „Talán Tót volt a 20. század második felében az Amszterdamtól keletre eső művészek között a legtüneményesebb festőtehetség. De Tót önként mondott fel a festészetnek egy menet közben megismert és fontosabbnak érzett igazság kedvéért.” (Perneczky Géza, Új Művészet, 2003. október)

 

Tót Endre, Korai munkák című kiállítása, augusztus közepéig tekinthető meg az időszaki kiállító termünkben.

 

Várunk minden látogatók sok szeretettel!

 

Oszkai Réka