A foglalkoztatói bejelentések és bevallások között szinkron


Számos esetben előfordulhat, hogy a munkáltatók, kifizetők hibás adatokkal jelentik be az alkalmazottakat. Ebben az esetben a bejelentést javítani, ellenőrizni kell, hogy szinkronban vannak-e az adatok az adó- és járulékbevallással.

Minden munkáltatónak, kifizetőnek be kell jelentenie a foglalkoztatott jogviszonyával kapcsolatos változásokat, melyek a ’T1041-es bejelentő és változás-bejelentő lapon tehetőek meg.

Minden hónapot követő hó 12-ig a munkáltatónak, kifizetőnek havonta be kell nyújtania az adó- és járulékbevallást a ’08-as bevalláson minden foglalkoztatottra. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz benyújtott járulékbevallások adatai adják a nyugdíjelbírálás, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátás, valamint a baleseti táppénz összegének alapját is. Ezeken túl a ’08-as bevallás olyan szervek részére szolgáltat adatokat, mint például a rehabilitációs hatóság, vagy az Oktatási Hivatal.

Nagy a munkáltató felelőssége az általa benyújtott adatok (biztosítási jogviszony időtartama, munkakör, juttatott jövedelmek) pontosságát, valódiságát illetően. Fontos, hogy a bejelentések és a bevallások valamennyi foglalkoztatott esetében szinkronban legyenek, mivel a munkavállalók különböző ellátásoktól, így például táppénztől, nyugdíjtól eshetnek el.

A magánszemélyek az eBEV Portálon lekérdezhetik a rájuk bevallott járulékadatokat és ellenőrizhetik a NAV-hoz bejelentett biztosítási jogviszonyaikat is az elmúlt tíz évből.

Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóság