24 méteres kék bálnát mosott partra az óceán


24 méteres kék bálnát mosott partra az óceán

 

Egy 24 méter hosszú kék bálna tetemét találták meg a kaliforniai partoknál vasárnap. A veszélyeztetett tengeri emlős egy hajóval ütközött, majd belehalt a sérüléseibe.

A kék bálna a legnagyobb ismert állat a világon, akár 30 méter hosszúra és 175 tonnásra is megnőhet. Súlyosan veszélyeztetett faj, kevesebb mint tízezer példányuk maradt az óceánokban, ebből 2800 Kalifornia partjainál található.

A tudósok szerint ezek a kék bálnák akár 80 évig is élhetnek, a leghosszabb ideig tanulmányozott példányt 34 éven keresztül figyelték meg a biológusok. A farokuszonyuk alapján különböztetik meg őket egymástól, a most elpusztult példányt először 1999-ben észlelték, és azóta még jó párszor találkoztak vele.

A hajósok észre sem veszik, hogy összeütköztek egy bálnával

A tudósok a boncolás után biztosak abban, hogy a partra mosott bálna egy hajóval ütközött össze: tíz törött bordát és tíz törött csigolyát találtak. Ráadásul könnyen elképzelhető, hogy mindezt a hajón lévők észre sem vették:

Talán lelassítja a hajót egy-két kilométer/órával az ütközés, de ezen túl semmit nem észlelnek

– mondta Barbie Halaska biológus és kutató.

Tavaly októberben egy 20 méteres példányt járt hasonlóan szerencsétlenül a környéken. Emiatt arra kérték a nagyobb hajók üzemeltetőit, hogy csökkentsék a felére, nagyjából 17 kilométer/órára a hajók sebességét, ha azok belépnek a Golden Gate híd felé vezető hajózási sávokba. Így legalább minimalizálhatnák az ütközések számát, ha megszüntetni nem is lehet.