V. Zsófia Bál – február 10. Sümeg


Ismét megrendezték a hagyományos Zsófia Bált, immáron ötödik alkalommal. A szervezésben ezúttal is Sümeg Város Önkormányzata, a Térségi Vállalkozók Egyesülete valamint az Építőipari Gyártók és Beszállítók Egyesülete vett részt. Mintegy 210 vendég szórakozott együtt a Hotel Kapitány **** Wellness Báltermében.

A bál története messzire nyúlik vissza: Sümeg Zala vármegye szellemi életében központi szerepet töltött be. Kisfaludy Sándornak ebben fontos szerepe volt.  A sümegi polgárság ápolta a hagyományt és a Kisfaludy Kaszinó, majd a Polgári Önképzőkör – amely 1866-ban alakult – szervezésében a társasági élet központja továbbra is Sümeg mezőváros maradt.

Ramassetter Vince romantikus úton, takácslegénynek öltözve kereste Zsófia szerelmét, aki messzi vidékről, a Nyitra megyei Babróról származott, és lett Ramassetter felesége, ezáltal Sümeg mezőváros lakója és patrónusa.

Zsófia fogékony volt a nehézsorsú gyermekek, leányok, családok sorsának gondozására, ápolására. Az általa létrehozott számos alapítványon keresztül szervezte meg a segítséget és alapította meg az óvodánkat, amely ma az ő nevét viseli. Zsófia asszony nemes hagyományát mi is folytatni kívánjuk, külön figyelmet fordítva a felnövekvő nemzedék életkörülményeinek javítására, oktatásának és kulturális nevelésének körülményeire- hangzott el a bál nyitányaként.

Ezekre a hagyományokra építve indult útjára a Zsófia Bál, ezelőtt öt évvel. A mindennapokban időt kell szánni a kultúrának és a szórakozásnak. Az év elején ez egy olyan bál, amelynek történelmi hagyományai és értékei vannak, valamint a helyi embereket szólítja meg egy közös jótékony cél érdekében.

Végh László polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy van mire büszkének lenni Sümegen, ezekre a hagyományokra lehet építkezni. Az elmúlt öt év is nagyon- nagy siker. Sümegnek ez az öt év is az egyik legszebb korszaka. Az idei évre is nagy reményekkel nézhetünk. Újra olyan lehet Sümeg, mint a 19. század középső harmadában volt, amikor olyan nevek fémjelezték városunkat, mint Ramassetter Vince, Deák Ferenc, Kisfaludy Sándor, Kisfaludy Mór. Ezek a nevek, ezek a személyek egy biztos gazdasági lapra építkezhettek. Most az ötödik Zsófia Bál alkalmával is ezt szeretnénk kihangsúlyozni. Sümegnek fejlődnie kell! Mi most jó úton járunk, kitűzött céljaink szerint biztos alapokra szeretnénk építeni hosszú távon Sümeg jövőjét. Ez elsősorban azt jelenti, hogy az ipart, a turizmust kell fejleszteni. Azt kívánom, hogy továbbra is együtt jól teljesítsünk!

A szervezők nevében Horváth Csilla, az Építőipari Gyártók és Beszállítók Egyesület elnöke így fogalmazott: köszönetet szeretnék mondani a sok vendégnek, akik eljöttek. Már ötödik alkalommal ilyen nagy létszámmal rendezzük meg a Zsófia Bált. Társszervezőinknek is köszönetet mondok, Kovács Lászlónak, a Térségi Vállalkozók Egyesület elnökének és Tihanyiné Imre Líviának az áldozatos munkájáért. Hármas szervezésben valósítottuk meg ezt a rendezvényt. Közös a célunk, hogy a jótékonykodás folytatódjék, ebben az évben a méltó elődök emlékének ápolására fordítódik a bál bevétele.

A bál díszvendége Mága Zoltán hegedűművész volt, aki koncertezett már a világ számos országának nagy színpadain. Ezúttal a sümegi bál közönségét kápráztatta el bravúros játékával. Zenekarával jól ismert dallamokat adtak elő, nagy sikerrel, vastapssal kísérve.

 Később a Petőfi Színház művészei elevenítették fel Zsófia alakját és a 19. század hangulatát.

A bálon jó alkalom nyílott a társas kapcsolatok további ápolására, szélesítésére. Jó hangulatban igazi kikapcsolódást jelentett mindenkinek, aki megtisztelte jelenlétével az V. Zsófia Bált.

A bálról készült összefoglaló a Sümeg Városi Televízió február 14-i magazinjában tekinthető meg.