Együtt könnyebb…második találkozó


 

Minden egyes gyermek egy csoda. Nem lehet tudni, hogy kiben mi lakozik: egy új Ady Endre vagy épp Blaha Lujza. Ha ajtót nyitunk előttük, esélyt adunk nekik, hogy kibontakoztassák a személyiségüket, a tehetségüket. Nem kell hozzá mást tenni, csak egymásból a jót “kiszeretni”.

Böjte Csaba gondolatait idézte Némethné Tóth Mónika a Sümegi Tanoda bemutatásakor, és ez az idézet valójában az egész délelőttünk hangulatát meghatározta március 2-án, a „Fekete Sereg” Ifjúsági Egyesület, EFOP Hátszél a Balaton-felvidéken” című nyertes pályázat támogatásával elindított kerekasztal beszélgetés sorozat 2. találkozóján.

A program céljául tűzte ki a Sümegi járásban a szociális területen tevékenykedő szervezetek közötti párbeszéd erősítését, hálózat építését, problémák feltárását.

A műhelymunkát a Gyermekjóléti Szolgálat csoportszobájában tartottuk. A szervezési feladatokat a Nemeshanyi Tonus Peregrinus Hagyományőrző Egyesület látta el, házigazda a Famulus Vidékfejlesztési Egyesület, pályázati partner az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület volt.

A péntek délelőtti rendezvényen a Család és Gyermekjóléti Szolgálat tevékenységével és a „Lépésről – lépésre” Sümegi Tanoda programmal ismerkedtünk meg közelebbről, Bakos Kitti a Család és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője és Némethné Tóth Mónika tanoda oktatója jóvoltából. Mindkét előadás értékes és informatív volt, érzelmileg nagyon mélyen érintett mindenkit. Hasznosnak éreztük két olyan szervezet tevékenységének megismerését, melyeknek a dolgozói ennyire elhivatottan, professzionális módon teszik a dolgukat, vigyáznak, óvják, védik, fejlesztik a térségi gyerekeket, családokat.

Az előadásokat műhelymunka követte, melynek célja az „Együttműködésekre alapozó mikrotérségi jellegű szakmai kapacitás, informatikai háttér, és közösségi marketing tevékenységek támogatása” című LEADER pályázat tartalmai előkészítése volt.

Három csoportban dolgoztak a résztvevők. A csapatok feladata a pályázat fő irányvonalaival – szakmai hálózatszervezése, erősítése; együttműködési programok, rendezvények, műhelymunkák, látóutak, megvalósítása, mentori támogatás biztosítása; a helyi foglalkoztatás növelését segítő, különböző munkaterületeket népszerűsítő kisfilmek készítése – kapcsolatos ötletek, programok, események, feladatok, szakemberek összegyűjtése volt.

 

A kerekasztal beszélgetések még további 4 alkalommal folytatódnak. A következő találkozóra 2018. május 7-én kerül sor a Közösségek hete akció keretében, melyre minden szociális és egyéb civil, társadalmi területen tevékenykedő szervezetet szeretettel várunk!

Oszkai Réka