Csökkent az aktív fertőzöttek száma – további enyhítések várhatóak


Újabb 39 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3380-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 krónikus beteg. Ezzel 436-ra emelkedett az elhunytak száma, 1169-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Az aktív fertőzöttek száma 1775-re csökkent.
Az aktív fertőzöttek 59 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 59 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 658 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 49-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Elkezdődött a védekezés második szakasza.
Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed.
A cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újrainduljon az élet, és továbbra is elkerüljük a járvány „berobbanását”. Ezért Budapesten és Pest megyében továbbra is életben marad a kijárási korlátozás, vidéken viszont új szabályok léptek életbe.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések további enyhítését jelentette be a megyékre a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön.
Csökken a koronavírus miatti halálesetek, aktív fertőzések száma.

„Mindez köszönhető annak, hogy Magyarország polgárai fegyelmezetten betartották a korábban hozott szabályokat, ezért mindenkinek köszönetet mondunk” – hangsúlyozta a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hozzátette, a vidéken érvényben lévő enyhített szabályozásokat visszaigazolta az élet, a lazítások nem vezettek a fertőzések tömegessé válásához.

További enyhítések vidéken
A miniszter a megyékre vonatkozó enyhítéseket ismertetve hangsúlyozta, a 1,5 méteres védőtávolságra és az arc eltakarására vonatkozó szabályokat fenntartják, de a vendéglátóhelyek belső zárt részében (étteremben, kávézóban, cukrászdában, büfében, presszóban) a tartózkodás megengedett.
Közölte, hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek, parkok. A szállodák és a panziók a megyékben fogadhatnak vendégeket.
Marad az ingyenes parkolás A veszélyhelyzet végéig indokolt fenntartani az egész ország területén jelenleg érvényben lévő díjmentes parkolást – emelte ki a miniszter.

Az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat, és az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat a nekik kijelölt idősávban, 9 és 12 óra között látogassák.