Címlapsztori


 „Sümeg régen és most” címmel hirdetett fotópályázatot tavasszal a Kisfaludy Sándor Emlékház. Szerkesztőségünk díjként ajánlotta fel, hogy a legjobb pályamunkát készítő fotóst bemutatjuk lapunkban. A zsűri döntése értelmében Gyulai-Balog Barnabás lett a győztes, így most az ő gondolatait tesszük közzé –, továbbá az e témában született alkotásait is megmutatjuk.

Miért tartotta fontosnak, hogy részt vegyen az Emlékház pályázatán, jelentkezzen a felhívásra?

Sümegi lakosként, aki itt él és nap, mint nap járja a várost, kiváló lehetőséget nyújtott a pályázat, hogy szemléltessem, mi és milyen mértékben alakult át az évek során, vagy esetleg őrizte meg eredeti formáját.  Majd minden évben indultam a múzeum által kiírt pályázaton, már hagyománnyá vált.

 Meséljen a témáról, ami a nyertes alkotásban megjelenik. Miért ezt választotta?

 Témaként több helyszínt is választottam, de ami elnyerte a többi kiváló alkotás közül a zsűri tetszését az az „alsó templom” vagy teljes nevén a Sümegi Urunk Mennybemenetele plébániatemplommal szemben lévő épület volt. Az interneten fellelhető rengeteg régi fotó Sümegről, ezeket böngészve egy olyan képen akadt meg a szemem, ami a nyertes alkotás helyszínéről van fotózva, és az adott épületen található egy kis torony, amely ma már nincs ott. Ez adta az alapot a fotó témájához.

 Hogyan született meg a fotó, milyen körülmények között tudta elkészíteni?

Az előző kérdésben már utaltam a kép forrására: internet. Az eredeti ötlet az volt, hogy a régi és az új képet egymás mellé téve szemléltetem a változást. Beugrott azonban egy ötlet, hogy mi lenne, ha csak bizonyos részleteket jelenítenék meg a múltbéli képről az általam fotózott képen. Utólag visszagondolva ez még jobb megoldásnak is bizonyult, mivel a környezeti adottságok és változások az évek során nem tették volna elég látványossá az eredeti képötletet.

 Mit jelent, hogy megnyerte a versenyt, hogy az Ön munkája lett a legjobb a zsűri szerint?

Büszkeséggel és nagy örömmel tölt el, hogy a többi remek alkotás közül az én munkám nyerte el a zsűri tetszését és nekem ítélték az első helyet. Visszajelzés arra vonatkozólag, hogy jó az, amit csinálok és jó érzés, hogy elnyeri az emberek tetszését. Köszönöm ezúton is, és szeretnék gratulálni a többi munka alkotójának is!

 A fotónak milyen utóélete volt, mennyire kellett átalakítani?

Sok visszajelzést kaptam a fotóval kapcsolatban, személyesen és úgymond „digitális” formában is. Átalakítás szempontjából annyit kell tudni a fotóról, hogy lényegében kettő rétegből áll: az általam készített kép és az eredeti fotó bizonyos részei vannak elhelyezve rajta.

 Mit jelent sümeginek lenni, mit jelent, hogy ez a város ihleti a fotóit és adja a témákat?

Itt az otthonom, a családom, a barátnőm, ide jártam iskolába, itt dolgozom, itt nőttem fel. Bátran kijelenthető, hogy egy nagyon szép hely és sok jó fotózási témát ad maga a város és a környék is.

 A fotózás milyen élményeket nyújt, miért ezt a hobbit választotta?

Egy jó kikapcsolódási forma, helyszín függvényében edzés, sokszor megyünk olyan időben, időpontban vagy helyre egy jó kép érdekében, ahova esetleg más nem menne. Egy jó kihívás, megszállottság számomra.