Bemutatkozik az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület


Egyesületünk 2008-as megalakulása óta meghatározó nonprofit szervezetté lépett elő nemcsak a Balaton-felvidéken, hanem országos szinten is. Működési területünk Sümegtől a Művészetek Völgyén át egészen a Balatonig tart, itt összesen 59 település vidékfejlesztését támogatjuk.

Mindennapi életünkben fontos szerepet tölt be Sümeg városa, hiszen itt van a székhelyünk, irodánk a Váralja utcában található.

LEADER szervezetként az egyik legfontosabb feladatunk a LEADER vidékfejlesztési program koordinálása, melynek keretében vállalkozókat, civil szervezeteket, önkormányzatokat támogatunk pályázati források keretében.

Fő célunk tehát a kezdetektől fogva az, hogy e gyönyörű térség fejlődéséért tegyünk nap, mint nap.

 

2014-ben hoztuk létre „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyrendszert, amely mára már több, mint 100 taggal büszkélkedhet. Célunk, hogy minél többen vásároljanak helyben, helyit, helyi termelőtől, valamint, hogy segítsük az ide látogató turistákat abban, hogy megtalálja a minőségi termékek és szolgáltatások a térségben. A védjegy összefogja a termelőket, szolgáltatókat, akik mára igazi kis összetartó közösséggé formálódtak. Számos sümegi tagunk nyerte már el a jogosultságot: Bella manufaktúra, Hotel Kapitány Wellness és Konferencia, Hunyady Borház, Kisfaludy Vendégház és Étterem, Kovács Zoltán méhész, Németh-Metál 2007 Kft., Oszkai Réka keramikus, Palota Pince Kézműves Borászat, Sümegi Pálinkaház, Terazza Bistro&Bar, Sümegi Pálinkaház, valamint a Kapriol Bt. szőlészet-borászat.

2016-ban életre hívtuk az Éltető Pont hálózatot, amely olyan vendéglátóhelyeket, üzleteket és Tourinform irodákat foglal magában, ahol a védjegyeseink által előállított termékek megvásárolhatóak. Jelenleg 13 Balaton-felvidéki és 1 fővárosi üzletben válogathatnak ezen termékek közül a vásárlók, köztük a sümegi Tourinform irodában is.

Több rendezvényen is megjelenünk védjegyeseinkkel, hogy együtt népszerűsítsük a Balaton-felvidéki helyi termékeket, szolgáltatásokat. Ilyen rendezvény minden év februárjában a Vámosi Lencse és Hurkafesztivál, a Bakony Expo Veszprémben, valamint 10 napon át jelen vagyunk Kapolcson, az Éltető Völgyben, a Művészetek Völgye Fesztivál keretein belül.

Célunk mindemellett, hogy megismertessük a hozzánk látogatókkal azokat a rejtett kincseket, látnivalókat, amelyeket településeink rejtenek. Ennek érdekében virtuális túraútvonalakat hoztunk létre, népszerűsítve ezzel a Balaton-felvidék turisztikai kínálatát. Szoros kapcsolatot ápolunk a térség TDM szervezeteivel, köztük a Sümeg és Vidéke Turisztikai Nonprofit Kft-vel, amelyben tulajdonostársak is vagyunk.

Fontos feladatunknak tekintjük a fiatalok helyben maradását, letelepedésének elősegítését, valamint az aktívabb helyi társadalom kialakítását. E célok érdekében partnerségben állunk a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért Egyesülettel, valamint a Famulus Vidékfejlesztési Egyesülettel is, akiknek ezúton szeretnénk gratulálni a MOL Helyi Érték Programjában elért sikeréért.

Amennyiben szeretnének többet megtudni rólunk és tevékenységeinkről szeretettel ajánljuk honlapjainkat (www.eltetobalatonfelvidek.hu, www.eltetovedjegy.hu, www.balatonfelvidekitura.hu) valamint Facebook (@balatonleader) és Instagram (@eltetobalaton) oldalunkat.