A hónap műtárgya – Uzsa-völgyi bronzkincs


Uzsa-völgyi bronzkincs

Az év utolsó hónapjára egy érdekes „kincset”, a Kisfaludy Emlékházban őrzött vezértekercses bronzfibulát választottuk.

A Sümegről Tapolcára vezető vasútvonal mentén húzódó Uzsa–völgyben Darnay Kálmán egyik régészeti feltárása során került elő ez a fibula.

A sokoldalú tevékenységéről ismert Darnay Kálmán (1864-1945) gyűjtőszenvedélye – saját bevallása szerint – 1877-ben kezdődött, mikor gyermekként a sümegi várban egy reneszánsz–díszes sarkantyút talált. A régiségek iránti szenvedélye már ifjúkorában vonzotta, ami hosszú pályafutása során szakmai életét végigkísérte. Nem véletlen, hogy páratlanul gazdag gyűjteményének alapját a közel 20 ezer darabot számláló régészeti emlékanyag képezte.

Ez a fibula egykori ékszergyűjteményének a becsesebb emlékanyaga közé tartozott. Szerkezetét tekintve egy főtagból és négy melléktagból áll. A melléktagok a fibula törzsdíszítéséül szolgálnak. Kengyelük finoman csavarodó szerkezetből áll. A fibula ívhez díszítésként középen két félkör alakú sodronyt láthatunk, ezek tömör, tégla alakú bronzpántokkal vannak megerősítve. A félkör alakú sodrony által alkotott mezőben pedig növényindát felidéző díszítés látszik. Mérete: 6,5x12cm, melyet feltehetően a könnyebb, vékonyabb szövésű ruhadarabokon hordhattak.

A bemutatott fibula csak korabeli leírásokból, illetve rajzban megörökített formában ismert, mivel ez is áldozata lett a második világháború pusztításainak, amikor a múzeum gyűjteményének java részét a közeledő front elől vasúton történt menekítése során, Zalaegerszegen bombatalálat érte.

 

 Miklósi-Sikes Csaba, Torma Kinga

Kisfaludy Sándor Emlékház