A hónap műtárgya – Balett táncos


Balett táncos

A Kisfaludy Sándor Emlékház, mintegy virtuális kiállításként, havonta bemutat egy izgalmas, érdekes tárgyat a gyűjteményeiből. A sorozattal szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy mennyi érték, gyöngyszem, megbújó szépség található a város gyűjteményben.

Február havi műtárgyunk egy porcelán szobrocska, melyet Darnay Sára ajándékozott a Kisfaludy Emlékmúzeumnak 1980-ban. Figuránkkal szeretnénk, felidézi a farsangi – báli szezon hangulatát.

Az apró, 9 cm x 5 cm nagyságú, mázas, aranyozott porcelán figura egy támlásszéken ülő táncosnőt ábrázol, csipkeruhában. A szék mintázata és alakja barokk stílusú.

A táncos lány szépsége a finomságában és kidolgozottságában rejlik. Mozdulata kecses, törékeny finom szépséget ábrázol. Frizurája kidolgozott, fonott haját egy virágos pánt díszíti, karján aranyozott karkötő pihen. Ruhája festett, visszaköszön benne a széken is látható barokk virágminta. Balettszoknyájának csipkéje áttört, légies. Apró mérete még erősebben hangsúlyozza a törékenységét, báját.

Darnay hagyaték egy kis darabja, a porcelános vitrinünk egy elbújó szépsége, melyet érdemes eredetiben is megtekinteni és pár percig elidőzni a balett táncos lány idilli világában.

Képek

Oszkai Réka